Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Έκτακτη προειδοποίηση Άκη Τσελέντη - «Θα έχουμε πάνω από 6,5 Ρίχτερ σε λίγες ώρες»

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο...»

8 Φεβρουαρίου 2023 08:49
Σεισμός στην Τουρκία: Έκτακτη προειδοποίηση Άκη Τσελέντη - «Θα έχουμε πάνω από 6,5 Ρίχτερ σε λίγες ώρες»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ στην Τουρκία», προειδοποίησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA. Παράλληλα, σε μία τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα» είπε επίσης ο κ. Τσελέντης απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως είπε στο MEGA, «ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».

Σεισμός στην Τουρκία: Σπαρακτικές εικόνες κάτω από τα χαλάσματα! Νεκροί μητέρα και το μωρό της - Τους βρήκαν αγκαλιασμένους - Πατέρας κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του (Video)

Τουρκία και Συρία ζουν μια ασύλληπτη τραγωδία μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και ανυπολόγιστες καταστροφές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, φόβοι εκφράζονται ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000! Παράλληλα, εύλογα υπάρχει το ερώτημα εάν επηρεάζεται η Ελλάδα από τους ισχυρούς σεισμούς, με τους σεισμολόγους να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι τα θύματα της τραγωδίας, ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 20.000. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση 48 ωρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε χθες το βράδυ σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τις δύο χώρες. Στο παρακάτω βίντεο του Sky News φαίνεται η στιγμή του εντοπισμού ενός μικρού παιδιού στα συντρίμμια δίπλα σε ένα πτώμα.

Ένα ακόμη συγκλονιστικό βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, φέρεται να τραβήχτηκε από τη Συρία και δείχνει δύο παιδάκια που έχουν εγκλωβιστεί και παρακαλούν να απελευθερωθούν.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

Νεκροί μητέρα και το μωρό της - Τους βρήκαν αγκαλιασμένους

Σπαρακτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας. Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο και το κρύο για τον απεγκλωβισμό των επιζώντων. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν νεκροί μέσα στα ερείπια.

Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του Star και η απεσταλμένη του σταθμού Κατερίνα Ρίστα στα Άδανα σοκάρουν. Φωνές απόγνωσης ακούγονται μέσα από τα χαλάσματα.

Δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν τα καταφέρνουν. Όπως μια 25χρονη μητέρα με το έξι μηνών μωρό της, που ανασύρθηκαν από τους διασώστες νεκροί. Ήταν σφικτά αγκαλιασμένοι. Η μητέρα προσπαθούσε να σώσει το παιδί της, κρατώντας το μέσα στα χέρια της.

Δραματική διάσωση μπροστά στην κάμερα του Star

Η απεσταλμένη του Star στα Άδανα κατέγραψε δραματικές στιγμές στα Άδανα. Σε βίντεο που κατέγραψε επιχείρηση απεγκλωβισμού διακρίνονται διασώστες να πλησιάζουν ένα κτίριο που έπεσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τους πολίτες.

Λίγο νωρίτερα, μέσα στην απόκοσμη ησυχία που επικρατεί στη περιοχή, είχε ακουστεί μια φωνή να καλεί σε βοήθεια. Την εντόπισαν και με χειρουργικές κινήσεις προσέγγισαν το σημείο. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Δείχνουν φωτογραφίες των ανθρώπων τους στους διασώστες

Όσοι επέζησαν του φονικού σεισμού και κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από τα συντρίμμια ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τους ανθρώπους τους.

Δεκάδες πληγέντες, κρατώντας τις φωτογραφίες των συγγενών τους στα χέρια, τις δείχνουν στους διασώστες μήπως τους έχουν εντοπίσει.

«Η αδερφή μου είναι εκεί. Και ο κουνιάδος μου και η ανιψιά μου. Χθες βράδυ ήμασταν εδώ. Δουλεύαμε, προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε. Ο κόσμος φώναζε: "Με ακούτε; Με ακούτε;"», δήλωσε ένας πολίτης στο Star.

Όλοι έχουν ριχτεί στη μάχη για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό των επιζώντων. Πολίτες σκάβουν με τα χέρια τους προκειμένου να ξεθάψουν τους συνανθρώπους τους μέσα από το χάος. Διατηρούν την ελπίδα ζωντανή ότι θα τους βρουν ζωντανούς.

Πατέρας κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του - Το κορίτσι ήταν εγκλωβισμένο κάτω από τα συντρίμμια

Συγκλονίζουν οι οικογενειακές τραγωδίες, που αποτυπώνονται από τον φωτογραφικό φακό, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία.

Μία από αυτές και η εικόνα του πατέρα που κρατά σφιχτά το χέρι της κορούλας του, η οποία είναι εγκλωβισμένη στα χαλάσματα. Το παιδάκι δεν τα κατάφερε, αλλά εκείνος δεν το εγκαταλείπει.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε η αναλύτρια διεθνών θεμάτων Έλενα Παπαδημητρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o πατέρας αρνείται να πιστέψει ότι αυτός επέζησε και η κόρη του, Ιρμάκ όχι. Γι’ αυτό δεν αφήνει το χέρι του 15χρονου κοριτσιού που βρίσκεται στο κρεβάτι του, θαμμένο κάτω από τόνους συντρίμμια. Το σπίτι τους βρισκόταν στο επίκεντρο του σεισμού. Αυτή η εικόνα έγινε το σύμβολο της απελπισίας και της οδύνης των ανθρώπων που έχει πληγεί.

Koριτσάκι προστατεύει τον αδελφό της κάτω από τα συντρίμμια - Το βίντεο με τα αδελφάκια μέσα στα χαλάσματα κάνει τον γύρο του κόσμου

Συγκλονίζει το βίντεο με δύο μικρά αδέλφια μέσα από τα χαλάσματα στη Συρία, μετά τον φονικό σεισμό. Τα παιδιά εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια για 17 ώρες. Το 7χρονο κοριτσάκι προσπαθούσε να προστατεύσει με το χεράκι του τον μικρότερο αδελφό της. Ευτυχώς είναι και τα δύο ζωντανά.

Ο διασώστης σε μια προσπάθεια να τα ηρεμήσει τα ρωτά "τι παιχνίδια τους αρέσουν", με το κοριτσάκι να απαντά: «σας παρακαλώ βγάλτε μας από δω, θα κάνω τα πάντα». Τα δύο αδέλφια σώθηκαν και είναι ασφαλή και καλά στην υγεία τους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share