Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: «Ίσως δούμε και παραπάνω Ρίχτερ! Ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 1999 στην Αθήνα!» - Καμπανάκι Τσελέντη, Λέκκα, Συνολάκη, Παπαδόπουλου, Παπαζάχου και Γκανά (Video)

Προειδοποίηση Ελλήνων σεισμολόγων

7 Φεβρουαρίου 2023 11:14
Σεισμός στην Τουρκία: «Ίσως δούμε και παραπάνω Ρίχτερ! Ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 1999 στην Αθήνα!» - Καμπανάκι Τσελέντη, Λέκκα, Συνολάκη, Παπαδόπουλου, Παπαζάχου και Γκανά (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός στην Τουρκία: Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μας απασχολεί ο μεγάλος φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλούς μήνες, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις, με τους Τσελέντη, Λέκκα, Συνολάκη, Παπαδόπουλο, Παπαζάχο και Γκανά να κρούουν καμπανάκι!

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών είναι ιδιαίτερα ζοφερές, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 20.000. Παράλληλα, μέσα στα χαλάσματα, οι διασώστες στο Χαλέπι της Συρίας ανέσυραν ζωντανό ένα νεογέννητο μωρό. Σύμφωνα με αναφορές, η μητέρα του μωρού φέρεται πως δεν τα κατάφερε και πέθανε μετά τη γέννησή του, ενώ το μωρό σώθηκε και διεσώθη.

Τσελέντης: Ο σεισμός της Τουρκίας 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα

Συγκεκριμένα, πάνω από 15.000 εκτιμά ότι θα είναι τα θύματα του σεισμού ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ενώ επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλούς μήνες, μπορεί και 8-10 μήνες, ή ακόμα και έναν χρόνο.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να σημειωθεί μετασεισμός ακόμη και 7,5 Ρίχτερ, καθώς ενεργοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα.

«Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1000 φορές μεγαλύτερος από τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι σίγουρα θα υπάρξουν νέες καταρρεύσεις κτηρίων.

Ο καθηγητής ανέφερε, ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα. «Το ρήγμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκείνο στο Αιγαίο, δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Μπορεί, όμως, να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά αν φτάσει εκεί θα είναι στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Λέκκας: «Ίσως δούμε και μεγαλύτερο σεισμό»

Όπως είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, «δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,8 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία», ενώ εκτίμησε ότι ίσως δούμε και μεγαλύτερο σεισμό.

Σε σχέση με την Ελλάδα και το αν μπορεί να «ξυπνήσει» κάποιο ρήγμα, ο κ. Λέκκας απάντησε πως είναι σχεδόν αδύνατο να επηρεάσει τη χώρα μας, καθώς είναι σε διαφορετικό τεκτονικό σύστημα.

Ακόμη, σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές», ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.

Συνολάκης: Μπορεί να φτάσουν και τους 20.000 οι νεκροί

«Είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια στην Ανατολία, συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939», είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπάρχει πολλή σκέψη στην επιστημονική κοινότητα για το αν ο δεύτερος σεισμός των 7,6 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός ή ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός.

«Το θέμα είναι ότι είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, μπορεί να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς», τόνισε ο καθηγητής, ενώ ανέφερε ότι έχουν πέσει περίπου 3.000 σπίτια. «Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, δύο νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει», προσέθεσε.

Παπαδόπουλος: Μπορεί να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Σε ανάρτησή του χθες στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC). Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Παπαζάχος: Είναι μεγάλη η χιλιομετρική απόσταση

Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, που σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε ότι «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Ωστόσο, ανέφερε ότι ίσως η Κύπρος να επηρεαστεί. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», σημείωσε ο καθηγητής.

Γκανάς: Μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα κοντά στην Κύπρο

Για τη βιβλική καταστροφή με άγνωστο ακόμη μέγεθος μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως είπε ο καθηγητής, για την Ελλάδα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος, διότι είμαστε αρκετά μακριά. Όμως, τόνισε ότι «προκύπτει ένας μικρός κίνδυνος για την Κύπρο, διότι η Κύπρος απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια μικρότερα ρήγματα τα οποία μπορεί να διεγερθούν. Μπορεί βεβαίως να διεγερθούν και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρακολούθηση στην περιοχή».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share