Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Παγωμάρα» με τη Λίτσα Πατέρα: Η «προφητεία» της για την καταστροφή στην Τουρκία - «Η σεισμική δραστηριότητα είναι…»

Την προηγούμενη μέρα το είπε, την επόμενη συνέβη!

7 Φεβρουαρίου 2023 07:14
«Παγωμάρα» με τη Λίτσα Πατέρα: Η «προφητεία» της για την καταστροφή στην Τουρκία - «Η σεισμική δραστηριότητα είναι…»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Λίτσα Πατέρα έχει πολλές φορές προβλέψει εγκαίρως διάφορα ιστορικά γεγονότα μέσα από όσα αναφέρει καθημερινά για τα ζώδια και όχι μόνο, με την αστρολόγο να το κάνει για ακόμη μια φορά, αν και για κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο, όπως ήταν ο φονικός σεισμός στην Τουρκία.

Οι δύο πολύ ισχυροί σεισμοί άνω των 7.5 Ρίχτερ έχουν επιφέρει καταστροφή, θάνατο και πόνο στη γειτονική χώρα και τη Συρία, με τις εικόνες να είναι αποκαλυπτικές. Η Λίτσα Πατέρα, μάλιστα, είχε με τον τρόπο της μιλήσει για αυτό μέσα από την εφημερίδα «Espresso», προειδοποιώντας για αυτό, που θα βλέπαμε.

«Έντονη είναι η σεισμική αλλά και η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι στο κόκκινο», εμφανίζεται να λέει στο πρωτοσέλιδο της γνωστής εφημερίδας, με την επικεφαλίδα πως «η Πανσέληνος βρυχάται». Κάπως έτσι, μια τραγική είδηση είχε τη δική της πρόβλεψη. Μένει να φανεί, αν και η δεύτερη αναφορά της επιβεβαιωθεί, με την ελπίδα πως δε θα συμβεί.

Σεισμός στην Τουρκία: Περισσότεροι από 2.600 οι νεκροί μέχρι στιγμής - Γκρεμίστηκαν 5.600 κτήρια (Video)

Σεισμός στην Τουρκία: Περισσότεροι από 2.600 είναι οι νεκροί που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε Συρία και Τουρκία με τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη γείτονα χώρα και έγινε αισθητός από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράκ.

Περιπου 12.000 είναι μέχρι τώρα οι τραυματίες, ενώ έχουν γκρεμιστεί σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές 5.600 κτήρια. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε τη χώρα σε μια εβδομάδα εθνικού πένθους.

Από τους καταστροφικότερους σεισμούς της σύγχρονης ιστορίας

Οι δύο ισχυρές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο Ρήγμα αυτό ήταν μικρή. «Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 2.600 νεκροί και 11.000 τραυματίες, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό
Ξεπερνούν τους 2.600 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Πόσο ισχυρός ήταν αυτός ο σεισμός;

Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως λιγότεροι από 20 σεισμοί με μέγεθος άνω των 7 βαθμών, κάτι που καθιστά τις σημερινές δονήσεις από τις μεγαλύτερες.

Σε σύγκριση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία το 2016 σκοτώνοντας περίπου 300 ανθρώπους, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με την Τζοάνα Φορ Γουόκερ, την επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.

Από τους σεισμούς με πολλά θύματα που σημειώθηκαν μεταξύ 2013-2022, μόνο δύο είχαν το ίδιο μέγεθος με τον σημερινό.

Γιατί ήταν τόσο σοβαρός;

Το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό. Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.

Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος για αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ότι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share