Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εικόνες καταστροφής στην Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί από τους δύο σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίχτερ – Συγκλονίζουν τα βίντεο

Πάνω από 2.800 κτήρια κατέρρευσαν

6 Φεβρουαρίου 2023 15:42
Εικόνες καταστροφής στην Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί από τους δύο σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίχτερ – Συγκλονίζουν τα βίντεο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ασύλληπτη τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία, με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα να έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ το μεσημέρι νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ χτύπησε ξανά την περιοχή. Μάλιστα η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στην Τουρκία με ομάδα της ΕΚΑΜ να μεταφέρεται στη γειτονική χώρα με C-130.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς σήμερα στη νότια Τουρκία αυξήθηκε σε 1.014, ενώ 2.824 κτίρια καταστράφηκαν, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Γιουνούς Σεζέρ.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από την Τουρκία, με ένα από αυτά να δείχνουν την κατάρρευση ενός κτιρίου, με τους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο να τρέχουν να σωθούν.

Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν επίσης τις καταρρεύσεις κτιρίων στη νότια Τουρκία, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή Diyarbakir μετέδωσε ότι ένα εμπορικό κατέρρευσε.

Ο Rushdi Abualouf, παραγωγός του BBC στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι η δόνηση κράτησε περίπου 45 δευτερόλεπτα.

Νέος πανικός μετά τα 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία

Ο νέος σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αυτή τη φορά, έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο σεισμός σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το EMSC. Από την πλευρά της η τουρκική AFAD ανακοίνωσε ότι σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών σημειώθηκε με επίκεντρο την πόλη Καχραμανμαράς.

Τουρκία: Οι διασώστες ζητούν ησυχία για να βρουν επιζώντες

Σε Τουρκία και Συρία τα σωστικά συνεργεία δίνουν μεγάλη μάχη για να απεγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί τα ερείπια κτηρίων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι διασώστες ζητούν απ΄ όλους να κάνουν ησυχία, προκειμένου να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων που ζητούν βοήθειας και να τους εντοπίσουν κάτω από τα χαλάσματα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε επίσημη ενημέρωση ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share