Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία - Εξακολουθεί να σείεται η γειτονική χώρα (photo)

Η πρώτη εκτίμηση από το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο

6 Φεβρουαρίου 2023 12:45
Νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία - Εξακολουθεί να σείεται η γειτονική χώρα (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Σεισμός έπληξε και τη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, όπως μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης και αναμεταδίδει το Reuters. Το κρατικό μέσο ενημέρωσης δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Νέος σεισμός στην Τουρκία

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Συναγερμός Άκη Τσελέντη! «Το άσχημο είναι ότι...» (Video)

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία με τραγικό απολογισμό πάνω από 600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μίλησε στην εκπομπή «Mega καλημέρα» προειδοποιώντας για ισχυρούς μετασεισμούς.

«Έγινε σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα. Διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας» εξηγεί ο Άκης Τσελέντης. «Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας το οποίο ακούμε συνέχεια και έχει σχέση με την Ελλάδα».

«Ήταν πάρα πολύ μεγάλος και το άσχημο είναι ότι αυτή η ακολουθία θα κρατήσει για πολλούς μήνες και μάλιστα με μεγάλα γεγονότα» προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος είχε επισκεφτεί την περιοχή πριν από χρόνια και διαπίστωσε ότι τα σπίτια, ακόμα και τα πολύ μοντέρνα, ήταν χτισμένα με «άσχημο τρόπο».

«Ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον ελληνικό αντισεισμικό κανονισμό. Στην Ελλάδα έχουμε από τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς και οι μηχανικοί μας είναι οι καλύτεροι του κόσμου» αναφέρει στη συνέχεια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share