Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τουρκία: Θέλει μερίδιο για το ψευδοκράτος από το Κυπριακό κοίτασμα

«Όλοι όσοι ζουν στο νησί έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους», λέει ο Φατίχ Ντονμέζ

27 Δεκεμβρίου 2022 16:52
Τουρκία: Θέλει μερίδιο για το ψευδοκράτος από το Κυπριακό κοίτασμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μερίδιο για λογαριασμό του ψευδοκράτους από το Κυπριακό κοίτασμα στο 6ο οικόπεδο ζήτησε ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος πάντως αναγνωρίζει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας του.

Δείτε επίσης: «Βόμβες» Δένδια: Η Τουρκία έχει επιλέξει τον ρόλο του «ταραξία»

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ” όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών μας, έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα.

Το 6ο οικόπεδο είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά.

Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο».

Ο Ντονμέζ προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσία μας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

Νέες απειλές Ερντογάν: Βεβαίως μας φοβάται η Ελλάδα - Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο Αιγαίο

Σε νέες απειλές και προκλήσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Anadolu και το TRT HABER, o Ερντογάν προειδοποιεί την Ελλάδα για τις προκλήσεις στο Αιγαίο, λέγοντας: «Μην τα βάζετε μαζί μας. Δεν έχουμε καμία διαμάχη μαζί σας στο Αιγαίο». Υπενθυμίζεται, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε απειλήσει να χτυπήσει με πυραύλους την Αθήνα.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν μίλησε στη νεολαία του Μάρντιν, η ομιλία του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, απαντώντας σε ερώτηση γιατί «ο ξένος τύπος και ειδικά ο ελληνικός ασχολείται με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και τις επιτυχίες της Τουρκίας. Μήπως φοβούνται;» ο Ερντογάν απάντησε ότι «βεβαίως μας φοβούνται». Επίσης, αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο Αιγαίο.

«Σήμερα ή χθες στο Αιγαίο κάποιοι προκάλεσαν αναταραχή. Φυσικά οι δικοί μας έκαναν εκείνο που έπρεπε. Μην κάνετε τέτοια. Καθίστε ήσυχοι. Μην τα βάζετε μαζί μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τσακωθούμε μαζί σας στο Αιγαίο.

Νέες απειλές Ερντογάν: Βεβαίως μας φοβάται η Ελλάδα - Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο Αιγαίο

Εμείς δεν θέλουμε φασαρίες στο Αιγαίο, αλλά είπα στους συνεργάτες μου ότι αν δεν κάθονται ήσυχα (οι Έλληνες), να κάνουν ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά θα σας έρθουμε μια νύχτα. Και μπορούμε να το κάνουμε.

Βεβαίως μας φοβούνται οι Ελληνες. Τι λένε για εμάς; Ότι είναι τρελοί αυτοί οι Τούρκοι. Και όταν ακόμα έχουμε στα χέρια μας τον πύραυλο Tyfun, του οποίου η εμβέλεια είναι 560 χλμ. ούτε αυτό βρίσκουμε αρκετό. Την περασμένη εβδομάδα, όταν ήλθα σε επαφή με τους υπεύθυνους, μου είπαν ότι η εμβέλεια θα φτάνει στα 1000 χλμ. Όταν ακούει κάτι τέτοιο ο Ελληνας δεν θα φοβηθεί;

Τέλος, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που προκαλεί στο Αιγαίο: «Αυτοί κάνουν πάλι τρέλες στο Αιγαίο. Να κάτσουν καλά».

Συναγερμός στην Τουρκία: Έκρηξη με τραυματίες στο Ντιγιάρμπακιρ - Οι Αρχές «βλέπουν» τρομοκρατικό χτύπημα

Ένας πολίτης και οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση όταν μια βόμβα εξερράγη σε ένα όχημα στην άκρη του δρόμου καθώς το μινιμπάς περνούσε σε αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία.

Κατά τη διέλευση του υπηρεσιακού οχήματος που μετέφερε αστυνομικούς, όχημα που ήταν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου πυροδοτήθηκε.

Στην ανακοίνωση που έγινε από το γραφείο του νομάρχη, αναφέρθηκε ότι τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε με ανατίναξη αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου κατά τη διάρκεια της διέλευσης του μίνι λεωφορείου των ΜΑΤ γύρω στις 05:10.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι εννέα άτομα στο τεθωρακισμένο μικρό λεωφορείο της αστυνομίας μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για έλεγχο, ωστόσο, όπως αναφέρεται, «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή κανενός».

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί δύο άτομα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share