Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Έκρηξη» Ερντογάν για Reuters: Η αγγελία που προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης

«Αυτά που γράφει η αγγελία τα βρίσκει κάποιος σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο»

25 Δεκεμβρίου 2022 20:50
«Έκρηξη» Ερντογάν για Reuters: Η αγγελία που προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε μια αγγελία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters για την πρόσληψη δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε επίσης: Νέες απειλές Ερντογάν: Βεβαίως μας φοβάται η Ελλάδα - Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο Αιγαίο

Τούρκοι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για στόχευση της χώρας και του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προκάλεσε την έντονη καταδίκη από τον διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν.

Η αγγελία ζητούσε δημοσιογράφο για να αποτυπώνει την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία με «καθαρή ματιά». Με τον τρόπο αυτό το ειδησεογραφικό πρακτορείο ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις.

Η επίμαχη αγγελία

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, στην αγγελία για τη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου του γραφείου στην Κωνσταντινούπολη, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «ο Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες στην εξουσία του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική».

Ανέφερε ότι αναζητεί «κάποιον με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την υποστήριξη της υψηλών επιδόσεων ομάδας μας που καλύπτει μια κρίσιμη συγκυρία της διακυβέρνησης Ερντογάν – με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες».

Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Φαχρετίν Αλτούν, εξαπέλυσε επίθεση προς το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι «το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη προοπτική σχετικά με το τι συνέβη με τις “σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις” στην Τουρκία επί κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν μόνο σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο».

Μια τέτοια συμπεριφορά, είπε, «δεν είναι δημοσιογραφία» και το πρακτορείο «θα πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους επί του πεδίου για τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι έχει συμβεί και το χρησιμοποιήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ειδήσεις».

Αγγελία από το TRT στο ίδιο ύφος

Μάλιστα και το αγγλόφωνο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας, το TRT, επέκρινε και εκείνο με τη σειρά του την αγγελία, δημοσιεύοντας αγγελία γραμμένη με παρόμοιο τρόπο που ζητά εργαζόμενο στο Λονδίνο. Η αγγελία του TRT μιλά για «αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η COVID-19, το Brexit και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, που άφησαν τη Βρετανία σε πολιτική αναταραχή» και προσθέτει ότι οι υποψήφιοι «πρέπει επίσης «να παρέχουν υποστήριξη στην υψηλών επιδόσεων ομάδα μας, καθώς ξεκινούν την κάλυψη σημαντικών ζητημάτων όπως η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και η απειλή που συνιστά για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εκτροχιασμένος πληθωρισμός και η υποτιμημένη λίρα συνδυάζονται για να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασταθή πολιτική κατάσταση της Βρετανίας».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share