Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Ποιος είναι ο 71χρονος πρίγκιπας που ήθελε πραξικόπημα - Η αριστοκρατική οικογένεια και η ιστορία της (Video)

«Φοβάμαι ότι είναι τώρα ένας συνωμοσιολόγος, ένας μπερδεμένος γέρος»

8 Δεκεμβρίου 2022 08:22
Γερμανία: Ποιος είναι ο 71χρονος πρίγκιπας που ήθελε πραξικόπημα - Η αριστοκρατική οικογένεια και η ιστορία της (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, απόγονος μιας οικογένειας ευγενών με ιστορία 700 ετών που κάποτε βασίλευε σε ένα μικρό κρατίδιο στην ανατολική Γερμανία, ήταν μια σχετικά σκοτεινή φιγούρα – μέχρι την Τετάρτη, όταν κατονομάστηκε ως ένας από τους ηγέτες μιας ομάδας που κατηγορήθηκε ότι συνωμοτούσε για να ανατρέψει τη γερμανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα φέτος, η οικογένειά του πήρε αποστάσεις δημόσια από αυτόν, σύμφωνα με το MDR, έναν τοπικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, αφού ο πρίγκιπας συναντήθηκε με έναν τοπικό δήμαρχο που ήταν γνωστό ότι συμπαθούσε το κίνημα Reichsbürger, μια ακροδεξιά ομάδα που αρνείται τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους. Ο δήμαρχος απομακρύνθηκε από επίθεση σε δημοσιογράφο, γράφουν οι New York Times.

«Φοβάμαι ότι είναι τώρα ένας συνωμοσιολόγος, ένας μπερδεμένος γέρος», είπε στο MDR ο Ερρίκος XIV του Ρόις, εκπροσωπώντας τον Οίκο του Ρόις, προσθέτοντας ότι ο Ερρίκος XIII, 71 ετών, είχε διακόψει όλους τους δεσμούς με το οικογένεια περισσότερο από μια δεκαετία πριν.

Τα αρσενικά μέλη πολλών κλάδων της οικογένειας παραδοσιακά ονομάζονται όλοι Ερρίκος και ο εκπρόσωπος δεν είναι ο γιος του Ερρίκου XIII, διευκρινίζουν οι New York Times.

Ο Οίκος του Ρόις βασίλεψε μέχρι το 1918 σε ένα πριγκιπάτο γύρω από τη Γέρα, στη σημερινή Θουριγγία, που ενσωματώθηκε στη Γερμανική Αυτοκρατορία. Στη σύγχρονη Γερμανία, οι κληρονομικοί ευγενείς δεν έχουν ιδιαίτερη νομική υπόσταση. Οι τίτλοι τους δεν έχουν καμία επίσημη βαρύτητα, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως τμήματα ονομάτων.

Ο πρίγκιπας, ο επαγγελματικός ιστότοπος του οποίου τον αποκαλεί Heinrich XIII Prinz Reuss και λέει ότι προσφέρει «συντονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων», εργαζόταν ως μεσίτης πολυτελών ακινήτων. Συνελήφθη στη Φρανκφούρτη, όπου έχει διαμέρισμα και γραφεία στη γειτονιά West End.

Υπό τους αυστηρούς νόμους περί απορρήτου της Γερμανίας, οι αρχές δίνουν μόνο αρχικά για τα επώνυμα των υπόπτων, αλλά το όνομα που έδωσαν για αυτόν — «Heinrich XIII P. R». — και οι φωτογραφίες και οι λεπτομέρειες για τις συλλήψεις συλλήψεων κατέστησαν ξεκάθαρη την ταυτότητά του.

Πολίτης από τη Ρωσία με το όνομα Vitalia B., που σύμφωνα με γερμανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν σύντροφος της ζωής του πρίγκιπα, και ένας άλλος συνωμότης που ταυτοποιήθηκε ως Norbert G., συνελήφθησαν πιο κοντά στο πατρογονικό σπίτι του πρίγκιπα στην περιοχή Bad Lobenstein, στη Θουριγγία.

Αστυνομικοί έκαναν επίσης έφοδο στο κάστρο του εκεί, όπου κατά καιρούς συνωμότες πραγματοποιούσαν συναντήσεις, ανέφερε το MDR. Ο πρίγκιπας λέγεται ότι χρηματοδότησε ορισμένες από τις δραστηριότητες της ομάδας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Με τα χρόνια ο πρίγκιπας, του οποίου ο προπάππος ήταν ο τελευταίος ηγερμόνας μέχρι που παραιτήθηκε από το θρόνο στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε εργαστεί για να διατηρήσει την οικογενειακή ιστορία και τους χώρους ταφής.

Γεννημένος στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια της γερμανικής διαίρεσης, δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή που κάποτε κυβερνούσαν οι πρόγονοί του μετά την επανένωση, επιβλέποντας μια ανασκαφή για αναζήτηση του τάφου ενός προγόνου του το 2014 και ανακαινίζοντας ένα τοπικό θέατρο.

Ωστόσο υπήρχε και το ενδιαφέρον του για τις θεωρίες συνωμοσίας και τις αντισημιτικές τάσεις. Τον Ιανουάριο του 2019 έδωσε μια διάλεξη στο WorldWebForum στη Ζυρίχη της Ελβετίας, με τίτλο «Βιώστε την άνοδο και την πτώση της γαλαζοαίματης ελίτ».

Στην ομιλία των 15 λεπτών, στράφηκε κατά της οικογένειας Rothschild και ισχυρίστηκε ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος επιβλήθηκε στον Γερμανό κάιζερ από διεθνή οικονομικά συμφέροντα και ότι η σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία ήταν απλώς μια ψευδαίσθηση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share