Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απίστευτο! Ερευνητές ανακάλυψαν μέσα σε τάφο χρυσό κολιέ με πέτρες 1.300 ετών (photos)

Η ανακάλυψη ονομάστηκε "όνειρο αρχαιολόγου"

7 Δεκεμβρίου 2022 18:21
Απίστευτο! Ερευνητές ανακάλυψαν μέσα σε τάφο χρυσό κολιέ με πέτρες 1.300 ετών (photos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντυπωσιακό χρυσό κολιέ με πέτρες που χρονολογείται 1.300 χρόνια πίσω ανακαλύφθηκε στην Αγγλία - Η ανακάλυψη ονομάστηκε "όνειρο αρχαιολόγου"

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ψάρι από χρυσάφι: Νοικοκυρά βρίσκει μέσα στο στόμα ψαριού χρυσό νόμισμα αξίας 8.800 €

Στην κεντρική Αγγλία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο γυναίκας η οποία είχε θαφτεί με ένα εκπληκτικό κόσμημα, αμύθητης αξίας.

Συγκεκριμένα, το χρυσό περιδέραιο που χρονολογείται πριν από 1.300 χρόνια βρέθηκε τον Απρίλιο σε τάφο γυναίκας που πιθανόν να ανήκε σε βασιλική οικογένεια ή να κατείχε ιερατική θέση, μέσα στο οικιστικό σχέδιο της περιοχής Harpole στο Northamptonshire και η ανακάλυψη αυτή πήρε το όνομα «όνειρο αρχαιολόγου».

Το κολιέ έφερε τουλάχιστον 30 κρεμαστές πέτρες, πολύτιμους λίθους, ενώ στο εσωτερικό του μεσαιωνικού τάφου βρέθηκε επίσης, ένας διακοσμημένος σταυρός, υποδηλώνοντας ότι ο τάφος προοριζόταν για κάποιο θεοσεβούμενο πρόσωπο.

Οι αρχαιολόγοι από το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA) έκαναν εργασίες, καθώς πρόκειται για περιοχή με οικιστική ανάπτυξη, όταν αντίκρισαν το σπάνιο αυτό περιδέραιο το οποίο θεωρείται ότι είναι από τα πιο πλούσια του είδους. Ο τάφος περιείχε ακόμα και άλλα θρησκευτικά και πολύτιμα αντικείμενα, όπως διακοσμημένα δοχεία και χάλκινα πιάτα.

Απίστευτο! Ερευνητές ανακάλυψαν μέσα σε τάφο χρυσό κολιέ με πέτρες 1.300 ετών (photos)

Ο αρχαιολόγος και επικεφαλής του Μουσείου, Levente-Bence Balázs, δήλωσε στην Guardian τα εξής:
"Όταν άρχισαν να αναδύονται οι πρώτες λάμψεις χρυσού από το έδαφος, ξέραμε ότι αυτό ήταν κάτι σημαντικό. Ωστόσο, δεν καταλάβαμε πόσο ξεχωριστό θα ήταν αυτό. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης των ευρημάτων και της ταφής για να αποκτήσουμε μια πολύ βαθύτερη εικόνα για τη ζωή αυτού του ατόμου και τις τελετουργίες του. Είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου να βρει κάτι τέτοιο."

Το χρυσό κολιέ χρονολογείται μεταξύ 630 και 670 μ.Χ., κατά τη Σαξονική περίοδο και διαθέτει τουλάχιστον τριάντα πέτρες από χρυσό, γυαλί και άλλα πολύτιμα υλικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Liz Mordue, αρχαιολόγος - σύμβουλος του Δυτικού Συμβουλίου του Northamptonshire τόνισε ότι: «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα που θα ρίξει σημαντικό φως στη σημασία του Northamptonshire στη Σαξονική περίοδο. Λειτουργεί επίσης, ως υπενθύμιση της σημασίας της αρχαιολογίας στη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης κάθε περιοχής».

Ιταλία: Νέα ελληνορωμαϊκή ανακάλυψη - Δείτε τα 24 καλοδιατηρημένα αγάλματα που βγήκαν στο φως (φωτο)

Κάτω από τα ερείπια ενός αρχαίου λουτρού στην περιοχή του Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνι, μια πόλη στην επαρχεία της Ιταλίας που απέχει από το κέντρο περίπου 160 χιλιόμετρα ανακαλύφθηκε ένας αρχαιολογικός θησαυρός αξίας που θεωρείτο αρκετά μεγάλη.

Δείτε επίσης τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στα Χανιά της Κρήτης

Ιταλοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 24 υπέροχα διατηρημένα χάλκινα αγάλματα, που πιστεύεται ότι χρονολογούνται μεταξύ του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ. Τα αγάλματα που απεικονίζουν την Υγεία, τον Απόλλωνα και άλλες ελληνορωμαϊκές θεότητες δημιουργήθηκαν σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών για την Αρχαία Τοσκάνη, και πιο συγκεκριμένα κατά τη μετάβαση από την ετρουσκική κυριαρχία σε εκείνη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Άγαλμα πρώτο από την αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιταλία

«μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία»


Αρκετοί Ιταλοί ειδικοί μιλούν για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, με έναν από αυτούς μάλιστα ότι να σημειώνει «μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία» της περιοχής. Τα περισσότερα αγάλματα βρέθηκαν θαμμένο κάτω από τα λουτρά μαζί με περίπου 6.000 χάλκινα, αργυρά και χρυσά νομίσματα.

Άγαλμα τέταρτο από την αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιταλία

Ο Τζάκοπο Τάμπολι, καθηγητής του Πανεπιστημίου για ξένους φοιτητές της Σιένα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανασκαφής, πιστεύει ότι τα αγάλματα βυθίζονταν στα ιαματικά νερά σε κάποιας μορφής τελετουργικό. «Προσφέρεις κάτι στο νερό ελπίζοντας πως κι αυτό θα βοηθήσει εσένα», επισημαίνει.

Άγαλμα δεύτερο από την αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιταλία

Τα αγάλματα θα μεταφερθούν σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης στο Γκροσέτο και μετά από κάποιο διάστημα θα αρχίσουν να εκτίθενται σε ένα καινούργιο μουσείο στον Σαν Κασιάνο.

Άγαλμα τρίτο από την αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον Μάσιμο Οσάνα, γενικό διευθυντή των κρατικών μουσείων της Ιταλίας, η αρχαιολογική ανακάλυψη στο Κασιάνο είναι η πιο σημαντική μετά τους Πολεμιστές του Ριάτσε και «σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις χάλκινων αρχαιοτήτων στην ιστορία της Αρχαίας Μεσογείου».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share