Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για στρεπτόκοκκο Α σε σχολεία: Νεκροί τρεις μαθητές

«Η προσβολή από επαφή είναι πολύ σπάνια»

2 Δεκεμβρίου 2022 14:37
Συναγερμός για στρεπτόκοκκο Α σε σχολεία: Νεκροί τρεις μαθητές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Και τρίτος μαθητής δημοτικού χάνει τη ζωή του στη Βρετανία από μόλυνση με στρεπτόκοκκο Α, την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για πλήρη έρευνα περί θανατηφόρας επιδημίας βακτηρίων.

Δείτε επίσης: Πώς σχετίζεται η υγρασία σε κλειστούς χώρους με την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού - Ποια είναι τα σωστά επίπεδα

Ειδικότερα, το παιδί φοιτούσε στο St John's School στο Ealing, στο δυτικό Λονδίνο, με τους υγειονομικούς υπαλλήλους να θεωρούν την υπόθεση ελεγχόμενη και άσχετη με προηγούμενα περιστατικά.

Η θλιβερή είδηση έρχεται μετά τον θάνατο ακόμη δύο μαθητών δημοτικού -ένας στην Ουαλία και άλλος ένας στο ΣάρεΪ- από στρεπτόκοκκο Α με διαφορά λιγότερο από μία εβδομάδα, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον λαιμό και το δέρμα. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια, ορισμένες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να οδηγήσουν σε οστρακιά.

Ο Δρ Yimmy Chow, σύμβουλος προστασίας της υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δήλωσε: «Λυπούμαστε πολύ για τον θάνατο ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο St John's και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους και τη σχολική του κοινότητα».

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α

«Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του Ealing Council, έχουμε παράσχει προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω περιπτώσεων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούν σε ήπια ασθένεια και έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες στους γονείς και το προσωπικό σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα.

Αυτά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές παθήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από τον γενικό ιατρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και οποιοσδήποτε με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια θα πρέπει να καλέσει το NHS 111 και να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», είπε ο Δρ Yimmy Chow και πρόσθεσε:

«Αν και μεταφέρεται ακίνδυνα από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το φιλί ή το άγγιγμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, αυτά τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο δέρμα και τον λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσουν σε διεισδυτική νόσο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α».

Η Ομάδα Προστασίας Υγείας του Βορειοδυτικού Λονδίνου (UKHSA) έστειλε email στους τοπικούς γιατρούς για να προειδοποιήσει για την εξάπλωση πολυάριθμων ιογενών λοιμώξεων στις τοπικές ηλικιακές ομάδες του δημοτικού σχολείου.

Το St John's School και το North Ealing Primary School αρνήθηκαν να σχολιάσουν το βακτηριακό ξέσπασμα.

Συναγερμός για στρεπτόκοκκο Α σε σχολεία: Νεκροί τρεις μαθητές

«Η προσβολή από επαφή είναι πολύ σπάνια»

Ένας δεύτερος μαθητής από το κοντινό Δημοτικό Σχολείο North Ealing, από το οποίο έχει πρόσφατα περάσει μια σειρά από ιογενείς λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της οστρακιάς, παραμένει στο νοσοκομείο με μια ανεπιβεβαίωτη ασθένεια.

Το UKHSA είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι δύο υποθέσεις σχετίζονται.

Το βράδυ της Πέμπτης (2/12) επιβεβαιώθηκε ότι ένας μαθητής δημοτικού σχολείου στην Ουαλία πέθανε από στρεπτόκοκκο Α, μετά τον θάνατο ενός εξάχρονου από την ίδια μόλυνση στην Αγγλία την περασμένη εβδομάδα.

Η μαθήτρια του δημοτικού έγινε η δεύτερη που πέθανε από τη μόλυνση μέσα σε μια εβδομάδα.

Μια μητέρα είπε: «Η Χάνα ήταν μια όμορφη ψυχή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας αυτή την τραγική στιγμή».

Ένας άλλος φίλος πρόσθεσε: «Ήταν η πιο όμορφη, αστεία και αξιαγάπητη. Η οικογένειά της είναι συντετριμμένη».

Σε μια δήλωση στο MailOnline, η Δρ Ardiana Gjini, σύμβουλος στον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας, είπε: «Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας συνεργάζεται με το Συμβούλιο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και του Βέιλ και το Συμβούλιο Vale of Glamorgan μετά τον θάνατο ενός μαθητή στο Victoria Primary. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και όλους όσους επλήγησαν. Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις και ζητάμε να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας. Η Δημόσια Υγεία Ουαλίας συνεργάζεται στενά με το σχολείο για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α (iGAS)».

«Η προσβολή από ασθένεια iGAS από επαφή είναι πολύ σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με Στρεπτοκοκκική Λοίμωξη Ομάδας Α παραμένουν καλά και χωρίς συμπτώματα ή αναπτύσσουν ήπιες λοιμώξεις του λαιμού ή του δέρματος», πρόσθεσε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share