Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κίνα: Εξέγερση πολιτών κατά περιοριστικών μέτρων Covid

Πώς διαχειρίζονται την κατάσταση οι υπεύθυνοι;

29 Νοεμβρίου 2022 10:20
Κίνα: Εξέγερση πολιτών κατά περιοριστικών μέτρων Covid
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεχείλισε το ποτήρι στην Κίνα με την οργή των πολιτών να είναι πλέον φανερή και τα αιτήματα να μειωθούν τα περιοριστικά μέτρα Covid όλο και πιο ηχηρά. Η αστυνομία έχει κατακλύσει τους δρόμους, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις αντιδράσεις. Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για ανακρίσεις διαδηλωτών και έρευνες στα τηλέφωνά τους.

Δείτε επίσης το εργατικό λάθος που άναψε την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Κίνας

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και επεισόδια στους δρόμους

Η χώρα είναι ανάστατη μετά τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου, ιδίως στη Σαγκάη και στο Πεκίνο, εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας τρία χρόνια μετά την εκδήλωσή της. Η κινεζική αστυνομία ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, για την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων.

Πολλοί συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από κινεζικές πρεσβείες σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι η αστυνομία σταματούσε ανθρώπους και έψαχνε τα τηλέφωνά τους για να ελέγξει αν είχαν εγκαταστήσει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), καθώς και εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter, οι οποίες απαγορεύονται στην Κίνα.

Μια γυναίκα δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι η ίδια και πέντε φίλοι της που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στο Πεκίνο δέχθηκαν τηλεφωνήματα από την αστυνομία, ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκονταν. Δεν είναι σαφές πώς η αστυνομία ανακάλυψε την ταυτότητα των διαδηλωτών.

Στιγμιότυπο από την διαδήλωση στην Κίνα - Αυστηρά μέτρα Covid

Πώς ξεκίνησε το κύμα οργής

Οι διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου είχαν αυξηθεί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, στη δυτική Κίνα, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι την Πέμπτη.

Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά λόγω των περιορισμών του κορονοϊού, αλλά οι τοπικές αρχές το αμφισβήτησαν.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για μέρες, απαιτώντας τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων με ορισμένους μάλιστα να απευθύνουν σπάνιες εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί.

Τη Δευτέρα (28/11), οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν αφού οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το σημείο συγκέντρωσης. Στη Σαγκάη, μεγάλα οδοφράγματα στήθηκαν κατά μήκος της κύριας διαδρομής διαμαρτυρίας και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Για πρώτη φορά σε έξι ημέρες, μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη (29/11) μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από πέντε συναπτές ημέρες που έσπαγαν ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο, καταγράφοντας 38.645 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, με τις 3.624 περιπτώσεις να παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19 και τα υπόλοιπα 35.021 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε ρεκόρ 40.347 κρουσμάτων, εκ των οποίων 3.822 παρουσίαζαν συμπτώματα.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 315.248 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» το πρωί της Τρίτης (29/11) ο κ. Χρήστος Πετρόπουλος, κάτοικος Πεκίνου εδώ και 15 χρόνια και μεταφραστής, είπε ότι έχουν καταλαγιάσει τα πράγματα και ότι τις προηγούμενες μέρες ο κόσμος ήθελε να εκφράσει τον θυμό του και την δυσαρέσκειά του για τα αυστηρά μέτρα.

Ο Μπάντεν παρακολουθεί από μακριά την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "ενημερώνεται για το τι συμβαίνει", "παρακολουθεί στενά" την κατάσταση στην Κίνα, δήλωσε χθες Δευτέρα, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις σε κινεζικές πόλεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι.

Η αμερικανική προεδρία

"υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις",

είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο, μετά τις κινητοποιήσεις, που δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ιστορικές, εναντίον των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.

Στιγμιότυπο από την διαδήλωση στην Κίνα - Αυστηρά μέτρα Covid

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ πρόσθεσε πως "τίποτα" δεν έχει αλλάξει "ως προς τη βούλησή μας να κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας" με τις κινεζικές αρχές, μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία.

Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με σκοπό την άρση κάποιων από τις νάρκες στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, που τελευταία χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις, τόνισαν πως θέλουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε κάποια πεδία όπου κρίνουν πως είναι εφικτή η διμερής συνεργασία.

"Έχουμε πάντα την πρόθεση να συνεχίσουμε τις συνομιλίες", σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι.

"Λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό πως όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, εδώ στις ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο", σημείωνε λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέση που "συμπεριλαμβάνει την Κίνα".

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο εμβολιασμός, τα τεστ και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας από ό,τι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

"Θεωρούμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να περιορίσει τον ιό με τη στρατηγική της zero COVID", επέμεινε. "Θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει τα lockdowns και τη zero COVID".

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share