Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

"Βόμβα" για νέο ιό σε νυχτερίδες σε Τανζανία και Κονγκό – Παρόμοια παθογόνα σκοτώνουν έναν στους τρεις ανθρώπους

Ενδέχεται να θεωρηθεί επικίνδυνος για τον άνθρωπο

23 Νοεμβρίου 2022 22:13
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ένας νέος ιός που ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες από την Τανζανία και το Κονγκό, καθώς παρόμοια παθογόνα που εντοπίζονται σε άλλες ασθένειες σκοτώνουν ένας στους τρεις ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Πιο μεταδοτικός από τη γρίπη: Τι είναι ο ιός RSV που «χτυπά» αυτή την εποχή - Αναλυτικά τα συμπτώματα

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι ερευνητές βρήκαν τον ιό Kiwira -ένας τύπος hantavirus, ή αλλιώς πνευμονικό σύνδρομο από ιό Hanta. Οι ιοί Hanta βρίσκονται συνήθως σε τρωκτικά και μολύνουν τους ανθρώπους μέσω σωματιδίων. Μια παραλλαγή τους, μάλιστα, μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 1/3 αυτών που προσβάλλει.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Η συγκεκριμένη ομάδα ιών μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα ασθένειας που μοιάζουν με γρίπη, μέχρι και υπερβολική αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.

'Βόμβα' για νέο ιό σε νυχτερίδες σε Τανζανία και Κονγκό – Παρόμοια παθογόνα σκοτώνουν έναν στους τρεις ανθρώπους

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ανθρώπινο γένος, αλλά οι ερευνητές τον παρακολουθούν μέσω μελετών.

Παρόλα αυτά, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεσή τους και πόσο πιθανό είναι αυτοί οι ιοί να μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα διεξαχθεί έρευνα στις νυχτερίδες των δύο αυτών περιοχών.

«Ιός της Ντομάτας»: Συναγερμός από νέα γρίπη που μεταδίδεται από παιδί σε παιδί - Τα συμπτώματα (video)

Όπως η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύσεις και να σώζει ζωές, στην Ινδία προέκυψε νέο ξέσπασμα ιογενούς λοίμωξης.

Έχει το όνομα tomato flu (γρίπη της τομάτας), εξαιτίας του πρώτου συμπτώματος. Είναι συχνή η μετάδοση σε μικρά παιδιά κάτω των 5 χρόνων και εξαπλώνεται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, λόγω της εύκολης μετάδοσης από παιδί σε παιδί.

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη νέας μελέτης για τον κορωνοϊό: Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στον άνθρωπο

Τα συμπτώματα της γρίπης της τομάτας

Τα παιδιά που μολύνονται με αυτόν το νέο ιό εμφανίζουν κόκκινες και επώδυνες φυσαλίδες σε όλο το σώμα, οι οποίες φτάνουν σταδιακά στο μέγεθος της τομάτας. Οι φουσκάλες μοιάζουν με εκείνες που παρατηρούνται στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, σε νεαρά άτομα. Στην περίπτωση της γρίπης της τομάτας εμφανίζονται και εξανθήματα στο δέρμα που οδηγούν σε ερεθισμό.

Όπως και ισχύει και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, η tomato flu περιλαμβάνει περαιτέρω συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό, αφυδάτωση, πρήξιμο των αρθρώσεων, πόνους στο σώμα και κοινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Η θεραπεία είναι παρόμοια με εκείνη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων Δηλαδή περιλαμβάνει απομόνωση για από 5 έως επτά ημέρες, διατήρηση της σωστής υγιεινής, απολύμανση περιβάλλοντος, ανάπαυση, άφθονα υγρά και πλύσεις με ζεστό νερό, για την ανακούφιση από ερεθισμούς και εξανθήματα. Απαιτείται υποστηρικτική θεραπεία με παρακεταμόλη για πυρετό και σωματαλγία και άλλες συμπτωματικές θεραπείες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τη γρίπη της τομάτας (κατόπιν επίσκεψης σε νοσοκομείο) στην Κεράλα από τις 6/5 έως τις 26/7.

Έκτοτε αναφέρθηκαν 26 κρούσματα στη γειτονική πολιτεία Ταμίλ Ναντού και την Οντίσα -στα ανατολικά. Οι ασθενείς ήταν έως 9 χρόνων, μολονότι όπως λένε οι ειδικοί “ο ιός συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 5 χρόνων”.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, επειδή ο ιός εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής, όπως για παράδειγμα της χρήσης πάνας, του αγγίγματος ακάθαρτων επιφανειών και της συνήθειας που έχουν τα παιδιά να βάζουν ό,τι πιάνουν στο στόμα τους.

“Εάν δεν ελεγχθεί και δεν προληφθεί το ξέσπασμα της γρίπης της τομάτας στα παιδιά, η μετάδοση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες με την εξάπλωση και στους ενήλικες”. Οι επιστήμονες είναι στη φάση που προσπαθούν να προσδιορίσουν περί τίνος πρόκειται και τι προκαλεί τη λοίμωξη.

Στο άρθρο του επιστημονικού περιοδικού τονίστηκε ότι “η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, λόγω της τρομερής εμπειρίας με την πανδημία του Covid-19, είναι επιθυμητή η προσεκτική διαχείριση για την πρόληψη περαιτέρω εστιών”.

Διευκρινίστηκε ότι η διάγνωση είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματά της είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του Covid, του ιού τσικουνγκούνια (μεταδίδεται με τα κουνούπια) και του δάγκειου πυρετού (οξεία ιογενής νόσος που μεταδίδει το κουνούπι Aedes-Aegypti και μπορεί να επιφέρει και το θάνατο).

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share