Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανικός στην Τουρκία: Σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ - Πετάχτηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη (video)

Οι πρώτες πληροφορίες από τη γειτονική χώρα

23 Νοεμβρίου 2022 07:37
Πανικός στην Τουρκία: Σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ - Πετάχτηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανικό προκάλεσε η σεισμική δόνηση 6 βαθμών που καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη βορειοδυτική Τουρκία, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε σε περιοχή 51 χιλιόμετρα ανατολικά - βορειοανατολικά της Ανταπαζαρί, ήταν σχεδόν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος μόλις 6 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης (AFAD), ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:08 (ώρα Τουρκίας, στις 03.08 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο την περιοχή του Γκιόλακα.

Δείτε επίσης: Άγιος Παΐσιος: Ανατριχιαστική προφητεία για μεγάλο σεισμό πριν επιτεθεί η Τουρκία σε νησιά του Αιγαίου!

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους και πετάχτηκαν έντρομοι στους δρόμους. Το θετικό, πάντως, είναι πως μέχρι και αυτή την ώρα εν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ενώ και οι ζημιές φαίνεται πως (για το μέγεθος του σεισμούς) είναι περιορισμένης έκτασης.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει πως δεν υπάρχουν ως αυτό το στάδιο πληροφορίες για θύματα, σοβαρούς τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές σε κτίρια. Η AFAD ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη. Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων ετών, τον Οκτώβριο του 2020 στη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους. Τον Νοέμβριο του 1999, σεισμός 6,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουτζέ.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, πολύ ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια (Ιζμίτ), σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων. Σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τελευταία πως υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρός σεισμός να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, το προσεχές διάστημα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share