Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Σείστηκε για μία ακόμη φορά η πολύπαθη ασιατική χώρα

18 Νοεμβρίου 2022 16:23
Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Ινδονησία και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Σουμάτρα, με το χτύπημα του εγκέλαδου να είναι 6,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) το εστιακό βάθος της δόνησης μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για τον σεισμό που προέρχονται από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Σεισμός στην Ελλάδα: Πρόβλεψη για πολλά ρίχτερ στη χώρα – Οι «κόκκινες» περιοχές (video)

Ισχυρός υποθαλλάσιος ή παράκτιος σεισμός στην Ελλάδα η οποία κατέχει τα πρωτεία σεισμικότητας προβλέπεται ότι θα πλήξει με μεγάλο τσουνάμι τις ακτές 10 έως 15 κρατών της Μεσογείου, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις.

Δείτε επίσης: Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κοντά στην Ιτέα - Έγινε αισθητός και στην Αττική! Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων (Video)

«Κόκκινες» είναι οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον του ελληνικού τόξου, ο Κορινθιακός κόλπος, τα Δωδεκάνησα , το ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος και η Χίος, ενώ ήδη λαμβάνονται μέτρα σε συνεργασία με όλα τα μεσογειακά κράτη για την άμεση αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου.

Οι χώρες της Μεσογείου συνεργάζονται και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι και θα πλήξει παράκτιες περιοχές τους, με πιθανότερο σενάριο ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σε όλη τη Μεσόγειο, κατά μήκος του περίφημου Ελληνικού Τόξου -ξεκινάει από τα νησιά του Ιονίου διασχίζει τον βυθό του Νοτίου Ιονίου έξω από την Πελοπόννησο και περνώντας νοτίως της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο- και για αυτό είναι απολύτως υπαρκτό το ενδεχόμενο γένεσης τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό.

Πολλά ρίχτερ

Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου για πολλά χρόνια υπήρχε αμηχανία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης του, ωστόσο, πλέον τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού της UNESCO, έχουν καταρτιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα άμεσων ενεργειών, ενώ γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και δράσεις επιμόρφωσης των πολιτών.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ερευνητής σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία «SafeThessaloniki 2022», στον σεισμό των 7 Ρίχτερ την 30η Οκτωβρίου 2020, στη Σάμο, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μέσω του 112) και σήμερα το εθνικό κέντρο που παρακολουθεί και προειδοποιεί την Πολιτεία για τον κίνδυνο τσουνάμι κινητοποιείται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες εντός χρονικού διαστήματος έως 10 λεπτών από την καταγραφή της σεισμικής δόνησης.

«Οι “κόκκινες” σεισμογόνες περιοχές στην Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά τις σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα και τις ακτές όπου είναι υψηλότερος ο κίνδυνος παραγωγής τσουνάμι ο σεισμολόγος διευκρίνισε: «Σε όλη τη Μεσόγειο έχουμε, κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, την υψηλότερη σεισμικότητα, η οποία είναι και υποθαλάσσια, άρα είναι αυτονόητο και το γνωρίζουμε και από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι εκεί ακριβώς έχουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή τσουνάμι.

Το τσουνάμι διαδίδεται πολύ γρήγορα, δε “σβήνει” εύκολα και απειλεί παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Μετά έχουμε μια άλλη περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο, τον Κορινθιακό Κόλπο.

Επίσης έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, όμως με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστό κόλπο και δεν μπορεί, ακόμη και μεγάλο τσουνάμι, να βγει προς τα έξω και να απειλήσει άλλες περιοχές. Έπειτα, έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και γενικότερα το Ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος, η Χίος».

Λιγότερο πιθανό, βάσει των δεδομένων σεισμικότητας, είναι το ενδεχόμενο να φτάσει στην Ελλάδα τσουνάμι που θα ξεκινήσει από άλλες χώρες της Μεσογείου. Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιταλία προετοιμάζονται συστηματικά για ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Ελληνικό Τόξο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share