Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Έφυγε από την ζωή η μεγαλύτερη μαθήτρια δημοτικού στο κόσμο - Έκατσε στα θρανία 94 ετών

Συγκλονιτική δύναμη ψυχής και χαρακτήρα

18 Νοεμβρίου 2022 15:13
Έφυγε από την ζωή η μεγαλύτερη μαθήτρια δημοτικού στο κόσμο - Έκατσε στα θρανία 94 ετών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κενυάτισσα Πρίσιλα Σιτιένι αποφάσισε να πάει σχολείο σε ηλικία 94 ετών και στα 99 πέθανε σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα. Ο εγγονός της Σάμι Τσεψίρορ δήλωσε χθες (17/11) στην εφημερίδα The Standard πως η Γκόγκο Πρίσιλα, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, πέθανε στο σπίτι της την Τετάρτη έπειτα από θωρακική επιπλοκή.

Δείτε επίσης που τους έκοψαν το ρεύμα και το παιδάκι δεν μπορεί να πάει σχολείο

«Η Γκόγκο ήταν σε καλή υγεία και παρακολουθούσε τα μαθήματά της μέχρι και τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό της, όταν παρουσίασε πόνους στο στήθος, που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το σχολείο. Μας έκανε πολύ περήφανους» είπε.

Η Πρίσιλα ήταν 94 ετών όταν κατάφερε να πείσει τον διευθυντή του σχολείου του χωριού της στην κοιλάδα Ριφτ να τη δεχθεί στο σχολείο του, σύμφωνα με την UNESCO, που εξήρε «τον ρόλο της ως πρότυπο για την κοινότητά της και πέρα από αυτήν».

Σε μια συνέντευξη με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών πέρσι, η Πρίσιλα Σιτιένι είχε πει πως σκοπός της ήταν να παρακινήσει τις νεαρές Κενυάτισσες μαμάδες να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τη γέννηση των παιδιών τους, αντί να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

«Ήθελα να δείξω ένα παράδειγμα όχι μόνο (για τις Κενυάτισσες), αλλά και για άλλα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που δεν πάνε σχολείο. Χωρίς εκπαίδευση, δεν υπάρχει διάφορα ανάμεσα σε εσάς και ένα κοτόπουλο».


Η διαδρομή της αποτυπώθηκε σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Gogo, που την οδήγησε να πάρει ένα αεροπλάνο για πρώτη φορά πέρσι για να πάει στη Γαλλία και να συναντήσει την πρώτη κυρία Μπριζίτ Μακρόν.

Ο συν-σεναριογράφος της ταινίας Πατρίκ Πεσί, απέτισε φόρο τιμής στην Γκόγκο χθες με ένα τουίτ: “Στην Κένυα, συγκλονισμένη που οι εγγονές της δεν πηγαίνουν σχολείο, εγγράφεται σε σχολείο. Ως παράδειγμα. Το μήνυμά της για την εκπαίδευση των κοριτσιών παραμένει”.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share