Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τέλος στο θρίλερ – Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας

«Το κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε

13 Νοεμβρίου 2022 09:59
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τέλος στο θρίλερ – Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει την 50ή έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ και διατηρεί τον έλεγχό του σώματος, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Δείτε επίσης: Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Εκατομμύρια δολάρια «πέφτουν» στην Τζόρτζια – Πολιτεία «κλειδί» για τη Γερουσία

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής, Κάθριν Κορτές Μάστο, επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα.

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία. Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, που παραδοσιακά είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας εμπόδια στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται πάντως να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.

«Το κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε

Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάζονταν σίγουροι τους τελευταίους μήνες ότι θα ανακτήσουν με ευκολία στις ενδιάμεσες εκλογές τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, υποσχόμενοι ένα «κόκκινο κύμα» (σ.σ. σαρωτικές νίκες Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων) ακόμη και ένα «τσουνάμι» που όμως δεν ήρθε.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματά τους προκαλούν αναταραχή στους εκλεγμένους αξιωματούχους τους στο Κογκρέσο, προμηνύοντας ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.

Σε μια επιστολή που αποκάλυψε το Politico, Τραμπιστές γερουσιαστές ζητούν να αναβληθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού τους στη Γερουσία, θέτοντας μια πρόκληση για τον σημερινό ηγέτη, τον Ρεπουμπλικάνο Μιτς ΜακΚόνελ. «Είμαστε όλοι απογοητευμένοι που δεν έγινε πραγματικότητα ένα “Κόκκινο Κύμα” και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό», γράφουν.

Μόλις διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ θα στραφούν στο 2024, με προοπτική ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ήδη από την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με έναν από τους στενούς του συμβούλους.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει την Τρίτη πως θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Και θα είναι μια πολύ επαγγελματική, πολύ προσεγμένη ανακοίνωση», δήλωσε χθες ο σύμβουλός του Τζέισον Μίλερ στο «War Room», το podcast του Στιβ Μπάνον, ενός άλλου στενού φίλου του Τραμπ.

Αποδυναμωμένος

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε ήδη προαναγγείλει πως θα κάνει μια «σημαντική ανακοίνωση» από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα. Μια υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι η τρίτη του για τον Λευκό Οίκο.

Παρότι η επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει αδιαμφισβήτητη, εμφανίστηκε αποδυναμωμένος στις ενδιάμεσες εκλογές αφού απογοήτευσαν πολλοί από τους εκλεκτούς του.

Στον αντίποδα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο νέος σταρ της αμερικανικής δεξιάς, επανεξελέγη θριαμβευτικά. Μια νίκη που εδραίωσε τη θέση του ως πιθανού αντιπάλου του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024. Κάτι που δεν διέφυγε της προσοχής του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα βρήκε την ευκαιρία να χλευάσει τον ΝτεΣάντις, δίνοντας του το παρατσούκλι «Ρον-λα-Μοράλε».

Είτε πρόκειται για σύμπτωση είτε όχι, η ερχόμενη Τρίτη θα είναι επίσης η ημέρα της κυκλοφορίας των απομνημονευμάτων ενός άλλου πιθανού ανταγωνιστή του Ντόναλντ Τραμπ, του πρώην αντιπροέδρου του Μάικ Πενς.

Οι εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να είναι μια νέα έκδοση των εκλογών του 2020: ο τότε αντίπαλός του, ο σημερινός Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα την «πρόθεσή» του να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Φρόντισε όμως να αναβάλει την όποια οριστική απόφαση για την επόμενη χρονιά.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share