Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρούν οι Ρώσοι από τη Χερσώνα! Περίπου 40.000 άνδρες πρόκειται να αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του Δνείπερου (Video)

Υποχωρεί ο Πούτιν - Τι προηγήθηκε της απόφασης

9 Νοεμβρίου 2022 17:53
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρούν οι Ρώσοι από τη Χερσώνα! Περίπου 40.000 άνδρες πρόκειται να αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του Δνείπερου (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενόψει της ουκρανικής επίθεσης στη Χερσώνα, διέταξε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία λαμβάνει υπ όψιν της τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα», επαναλαμβάνοντας την καταγγελία διατυπώνεται από αξιωματούχους της Μόσχας τις τελευταίες ημέρες.

Τι προηγήθηκε της απόφασης

Μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής του γενικού πολέμου, είπε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να προμηθεύουν την Χερσώνα. Είπε ότι πρότεινε να ληφθούν αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Της απόφασης προηγήθηκαν εβδομάδες προέλασης της Ουκρανίας προς την πόλη και αγώνα της Ρωσίας για τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 100.000 κατοίκων. «Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Κρατώντας τους στη δεξιά (δυτική) όχθη είναι μάταιο. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», είπε ο Σουροβίκιν.

Η Χερσώνα αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους Ρώσους εισβολείς.

Το τελευταίο διάστημα είχε διαφανεί πως οι Ρώσοι αποχωρούν σταδιακά από την περιοχή, τουλάχιστον από αυτήν που κείτεται ανατολικά του Δνείπερου ποταμού, οι Ουκρανοί ωστόσο ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας πως δεν αποκλείεται αυτή η έντονη φημολογία να αποτελούσε «παγίδα» των Ρώσων.

Η πρόθεση των Ρώσων να υποχωρήσουν είχε φανεί όταν νωρίτερα έγινε γνωστό ότι είχαν φροντίσει να ανατινάζουν γέφυρες στην περιοχή.

Χερσώνα: Νεκρός σε τροχαίο ο Ρώσος αναπληρωτής διοικητής της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής διοικητής της εγκατεστημένης από τη Ρωσία διοίκησης στην περιοχή της Χερσώνας, έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Αυτό μεταδίδουν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τοπικούς αξιωματούχους που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Henichesk, στην περιοχή της Χερσώνας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share