Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Η "αντίσταση" των Δημοκρατικών, το χαμένο έδαφος των Ρεπουμπλικάνων, ο "αναπνευτήρας" του Μπάιντεν και η νίκη των Ελλήνων ομογενών (Video)

Τα 5 συμπεράσματα

9 Νοεμβρίου 2022 16:54
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Η
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν μέτρια κέρδη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ενώ οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν. Κόκκινο ρεπουμπλικανικό κύμα δεν υπήρξε, κάποιες κρίσιμες μάχες είναι ακόμη ανοικτές, η Βουλή πιθανότατα πηγαίνει στους Ρεπουμπλικάνους και η μάχη στη Γερουσία είναι αμφίρροπη. Παράλληλα, διαβάστε εδώ ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που κατάφερε να εκτοπίσει τον τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ

Αυτά είναι μέχρι τώρα τα βασικά συμπεράσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Πολλοί παρατηρητές από όλο το πολιτικό φάσμα ανέμεναν μια ραγδαία άνοδο των Ρεπουμπλικάνων, που θα ανακτούσαν σίγουρα τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ίσως και της Γερουσίας. Αντ' αυτού, όμως, οι Δημοκρατικοί ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Το Κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) είναι ακόμη πιθανό, αλλά πλέον όχι βέβαιο ότι θα πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, αλλά η μάχη στη Γερουσία είναι αμφίρροπη.

Ο Guardian επιχειρεί τη δική του ανάλυση, εξάγοντας πέντε συμπεράσματα από τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που δείχνουν το... ρεπουμπλικανικό τσουνάμι που προβλεπόταν να μην έρχεται τελικά και τον Μπάιντεν να αποφεύγει τη βαριά ήττα.

Eξέλιξη που φυσικά θα προκαλέσει γκρίνια στους Ρεπουμπλικάνους και θα αμφισβητήσει και την πορεία του Τραμπ, καθώς κάποιες από τις σημαντικές ήττες για το κόμμα αφορούν πρόσωπα ακραία, της επιλογής του πρώην προέδρου.

Ο Μπάιντεν σώζει την παρτίδα

O Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να ανασαίνει με ανακούφιση, αφού οι Δημοκρατικοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση μπροστά στο λεγόμενο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών και φαίνεται ότι απέφυγαν τον καταποντισμό, που πολλοί προέβλεπαν.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας του είναι υπαρκτοί: παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του και τη σχετική απουσία του από την καμπάνια, ο Μπάιντεν πιθανώς θα μπορέσει να διεκδικήσει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή δηλαδή που οι Ρεπουμπλικανοί του Τζορτζ Μπους του νεότερου κατέκτησαν έδρες στην αναμέτρηση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ εξέλεξαν κυβερνήτες και βουλευτές σε Πολιτείες-κλειδιά.

Ανοικτό παραμένει, βέβαια, το ερώτημα τι θα γίνει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αν η προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών θα είναι οριακή, όπως διαγράφεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς το εύρος της και το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να κρατήσει τη Γερουσία θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την υλοποίηση της ατζέντας του Μπάιντεν στο δεύτερο ήμισυ της θητείας του.

Guardian: Τα 5 συμπεράσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές

Κανένα κόκκινο κύμα ακόμα

Ένα κύμα νικών των Ρεπουμπλικάνων αναμενόταν σχεδόν από όλους τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας. Ενώ το κόμμα είχε ισχυρές επιδόσεις στη Φλόριντα υπό τον κυβερνήτη Ron DeSantis, σε όλες τις υπόλοιπες ΗΠΑ πολλοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων παραπαίουν. Ο Μεχμέτ Οζ και ο Νταγκ Μαστριάνο έχασαν στην Πενσιλβάνια για τη Γερουσία και το δημαρχιακό μέγαρο αντίστοιχα -αλλά ο Τζέι Ντι Βανς κέρδισε στην κούρσα για τη Γερουσία του Οχάιο.

Δημοκρατική έκπληξη

Οι Δημοκρατικοί ήταν τόσο σίγουροι ότι θα έτρωγαν ξύλο, ώστε ορισμένα στελέχη του κόμματος, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, φάνηκε να επιδίδεται ήδη σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Αντ' αυτού, κράτησαν απροσδόκητα τις ευάλωτες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Βιρτζίνια έως το Τέξας και πέτυχαν άνετες νίκες στη Γερουσία που είχαν αμφισβητηθεί, όπως στο Νιου Χάμσαϊρ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προβλήματα μπροστά τους

Ο σημερινός ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κήρυξε τη νίκη πριν από την ανακοίνωση όλων των αποτελεσμάτων. «Όταν ξυπνήσετε», είπε, «θα είμαστε στην πλειοψηφία και η Νάνσι Πελόζι (σ.σ.: η πρόεδρος των Δημοκρατικών) θα είναι στη μειοψηφία». Αυτό φαινόταν πιθανό, αλλά ορισμένες προβλέψεις έκαναν λόγο για πλειοψηφία μίας έδρας.

Οτιδήποτε σχεδόν τόσο στενό θα θέσει τον Μακάρθι στο έλεος μιας κατακερματισμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, με εξτρεμιστές όπως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν να απολαμβάνουν πραγματική δύναμη καθώς προωθούν μια ατζέντα εκδίκησης εναντίον των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν και ακόμη και του Άντονι Φάουτσι, του επιστήμονα που έγινε το πρόσωπο της αμερικανικής αντιμετώπισης του Covid. Οι πιθανότητες του Μακάρθι να γίνει πρόεδρος της Βουλής κρέμονται επίσης από μια κλωστή.

Τραμπ εναντίον Ντε Σάντις

Η ευρέως αναμενόμενη επικείμενη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για μια υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024 μοιάζει τώρα ελαφρώς λιγότερο σίγουρη -ή τουλάχιστον ελαφρώς λιγότερο σίγουρη για να απομακρύνει τους αντιπάλους από τον δρόμο του.

Ο κύριος αντίπαλός του στο κόμμα, ο Ντε Σάντις, εμφανίζεται ενισχυμένος μετά από μια ισχυρή υπεραπόδοση, ενώ οι υψηλού προφίλ υποψήφιοι που υποστήριξε ο Τραμπ πάσχισαν κι εκείνοι να καταφέρουν κάτι. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Ντε Σάντις φαινόταν να υποχωρεί μπροστά σε μια πιθανή υποψηφιότητα του Τραμπ. Τώρα φαίνεται να ανεβαίνει.

Οι υπερασπιστές της δημοκρατίας τα πήγαν καλά -αλλά η απειλή παραμένει

Πολλοί υψηλού προφίλ Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι που υποστήριξαν το ψέμα του Τραμπ περί εκλογικής απάτης έχασαν τις εκλογικές τους μάχες στις ενδιάμεσες εκλογές. Στην Πενσιλβάνια, ο Μαστριάνο -ένας από τους πιο ακραίους υποψηφίους- καταποντίστηκε.

Στο Μίσιγκαν, η συνωμοσιολόγος Κριστίνα Καράμο έχασε την κούρσα για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της πολιτείας. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι η άρνηση των εκλογών έχει γίνει τόσο συνηθισμένη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή δύναμη. Η Washington Post εκτίμησε ότι τουλάχιστον 159 Ρεπουμπλικάνοι που αρνούνται τις εκλογές κέρδισαν τις εκλογικές τους μάχες την Τρίτη.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Έλληνες ομογενείς που ανανεώνουν τη θητεία τους στο Κογκρέσο

Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς ομοσπονδιακούς βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τουλάχιστον οι τέσσερις από τους πέντε ανανεώνουν τη θητεία τους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) και Κρις Πάππας βγήκαν αλώβητοι από τις εκλογικές μάχες, ανανεώνοντας τη θητεία τους, η οποία περιλαμβάνει και την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ».

Αντίθετα, ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την επί χρόνια βουλευτή της 1ης Περιφέρειας, Ντίνα Τάιτους (Dina Titus), η οποία στο 63% της ενσωμάτωσης προηγείτο του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, Μαρκ Ρόμπερτσον (Mark Robertson), όμως η καταμέτρηση έχει ακόμη μέλλον.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ρεπουμπλικάνος Άλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), στην 4η Περιφέρεια του Όρεγκον, ήταν πίσω στην πορεία της καταμέτρησης, αν και κανένα ΜΜΕ δεν έχει ακόμη ανακηρύξει νικητή στη δική του αναμέτρηση.

Ειδικότερα, στα αποτελέσματα που έχουν ήδη κλείσει:

Στη Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος κυβερνήτης, Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist), ηττήθηκε, όπως αναμενόταν, από τον πανίσχυρο Ρεπουμπλικάνο νυν κυβερνήτη, Ρον ντε Σάντις (Ron De Santis).

Στη 12η Περιφέρεια της ίδιας Πολιτείας, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ (Kimberly Walker) και ανανέωσε πανηγυρικά τη θητεία του. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης συγκέντρωνε πάνω από το 70%.

Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), ανακηρύχθηκε νικήτρια πολύ πριν προχωρήσει εκτενώς η καταμέτρηση. Ήδη, στο 70% της καταμέτρησης, ο αντίπαλός της και πρώην Βουλευτής Μαξ Ρόουζ (Max Rose) υπολειπόταν κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η πρωτοεμφανιζόμενη -τότε- στα ομοσπονδιακά κοινά Νικόλ Μαλλιωτάκη είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες εκλογικών προβλέψεων είχαν «κλειδώσει» εδώ και εβδομάδες την αναμέτρηση στη Ρεπουμπλικανή πολιτικό, παρότι αρχικά είχε προδιαγραφεί για τις πλέον αμφίρροπες.

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, διατηρώντας στη μεγαλύτερη διάρκεια της καταμέτρησης μια διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων, ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν (Yuripzy Morgan).

Στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάππας, μετά από μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, αναδείχθηκε νικητής απέναντι στη Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ (Karoline Levit), με το Associated Press να τον ανακηρύσσει νικητή λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο Πάππας εθεωρείτο ένας από τους πιο «ευάλωτους» βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και η επικράτησή του σκόρπισε ικανοποίηση, ενώ επήλθε με μια σχετικά άνετη πλειοψηφία.

Εξελέγη ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο νεότερος

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου.

Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τον νεότερο (Robert J. Menendez), γιο του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος, στην 8η Περιφέρεια το Νιου Τζέρσεϊ, ανακηρύχθηκε νικητής έναντι του Ρεπουμπλικάνου Μάρκος Αρόγιο (Marcos Arroyo).

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share