Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο Ιράν: Ζητούν θανατική ποινή στις γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους!

Πάνω απο 14.000 κρατούμενοι απειλούνται με την ζωή του

9 Νοεμβρίου 2022 13:32
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο Ιράν: Ζητούν θανατική ποινή στις γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια χώρα που συνεχίζει να φλέγεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μήνες μετά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα της, και που κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των θυμάτων της βιαιότητας της «αστυνομίας της ηθικής», η Βουλή υπερψήφισε, σύμφωνα με την αγγλόφωνη πλατφόρμα Iran International, μια αδιανόητη απόφαση.

Δείτε την συνέντευξη που πήρε από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί δημοσιογράφος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του marieclaire.gr, μια ομάδα 229 Ιρανών βουλευτών, από τους συνολικά 290, ζητά από το δικαστήριο να εκδώσει θανατικές ποινές για τους συλληφθέντες στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, κινδυνεύουν να εκτελεστούν πάνω από 14.800 «αθώοι κρατούμενοι που δεν έχουν κάνει τίποτα παραπάνω από το να διαδηλώσουν κατά της σκληρής κυβέρνησής τους» όπως σχολιάζει η «Azarandi» στο Instagram, μια από τις διαδικτυακές φωνές που έχουν ταχθεί υπέρ της υπεράσπισης των γυναικών του Ιράν, σε μια χώρα που υποφέρει από τη λογοκρισία και την καταστολή.

Εξέγερση των κοριτσιών στο Ιράν

Όπως επισημαίνει το Iran International, η ιρανική βουλή σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2020 όπου ουσιαστικά δεν υπήρξε αντιπολίτευση, και είναι γεμάτη από ακραίες πολιτικές φωνές.

«Οι θανατικές ποινές για ανθρώπους που ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, μετά τις δολοφονίες φιλειρηνικών διαδηλωτών, τις απαγωγές, τις εκτελέσεις παιδιών και άλλες φρικαλεότητες καταδεικνύουν μια κυβέρνηση εκτός ελέγχου, πρόθυμη να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες με οποιοδήποτε κόστος»

Χαρακτηριστικά, σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε πριν από λίγες μέρες, οι νομοθέτες αποκαλούν τους διαδηλωτές «mohareb», που στον ισλαμικό νόμο σημαίνει «εχθρός του Θεού», μια κατηγορία που ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

View this post on Instagram

A post shared by AZ (@azarandi)

Κυβερνητικές πηγές του Ιράν επιμένουν ότι οι διαδηλωτές υποκινούνται από «τις ΗΠΑ και άλλους εχθρούς», που παρακινούν για βία, οργανώνουν συγκεντρώσεις και παρέχουν οικονομική υποστήριξη και όπλα. Όπως προσθέτουν, «κακοποιά στοιχεία» έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους παραβιάζοντας την ασφάλεια της χώρας.

Το Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Ιράν εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Οι θανατικές ποινές για ανθρώπους που ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, μετά τις δολοφονίες φιλειρηνικών διαδηλωτών, τις απαγωγές, τις εκτελέσεις παιδιών και άλλες φρικαλεότητες καταδεικνύουν μια κυβέρνηση εκτός ελέγχου, πρόθυμη να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες με οποιοδήποτε κόστος».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share