Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καμπανάκι κινδύνου για τις τράπεζες της Αγγλίας: Προβλέπεται ύφεση μέχρι το 2024

Που οδηγεί η αύξηση επιτοκίων;

3 Νοεμβρίου 2022 15:42
Καμπανάκι κινδύνου για τις τράπεζες της Αγγλίας: Προβλέπεται ύφεση μέχρι το 2024
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκία της πιο πολύ από ποτέ ή τουλάχιστον από τα τελευταία 33 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προβλέπεται ύφεση που θα πλήξει την χώρα και θα φέρει στο κόκκινο την οικονομία.

Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία, υπογραμμίστηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη για δύο χρόνια με προκλήσεις και οικονομική καθίζηση, ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Δείτε επίσης πιο είναι το κόλπο για οικονομία στην βενζίνη

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της από 2,25% στο 3%, η μεγαλύτερη άνοδος από το 1989.

Πόσο έφτασε το κόστος δανεισμού

To κόστος, δε, δανεισμού ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, οπότε το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Τα επιτόκια ανεβαίνουν από τον Δεκέμβριο καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται και πολλά νοικοκυριά στην Αγγλία έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες δυσκολίες.

Ως ύφεση, πάντως, ορίζεται η φάση κατά την οποία η οικονομία μιας χώρας συναντά τη συρρίκνωση για τρεις συνεχόμενους μήνες. Τα έσοδα των επιχειρήσεων μειώνονται, οι μισθοί πέφτουν και η ανεργία αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομία της χώρας μπήκε σε καθεστώς αβεβαιότητας από το καλοκαίρι, κάτι που - όπως προβλέπεται - θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κοντα στις πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης από τη δεκατία του '20.

Όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ο πληθωρισμός επιβαρύνει οικογένειες, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ενώ διεμήνυσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος.

To κόστος ζωής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια και οι τιμές έχουν ανέβει δραματικά κατά 10,1%.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share