Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Σιντζιάνγκ: 50 διαφορετικά κράτη - 50 καταγγελίες στον ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αγώνας και υποστήριξη για το δικαίωμα της ελευθερίας των γυναικών της μειονότητας των Ουιγούρων

1 Νοεμβρίου 2022 11:52
Σιντζιάνγκ: 50 διαφορετικά κράτη - 50 καταγγελίες στον ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χθες, Δευτέρα 31/10, με αφορμή την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πενήντα κράτη σε παγκόσμια κλίμακα κατήγγειλαν τις κατεξακολούθηση σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ημιαυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ στην Κίνα.

Δείτε επίσης τον απολογισμό από τα θύματα στην γκρεμισμένη γέφυρα της Ινδίας

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ιδίως για τις παραβιάσεις των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ», ανέφεραν οι χώρες αυτές σε κείμενο που αναγνώστηκε από τον πρεσβευτή του Καναδά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της τρίτης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης, η οποία είναι ειδικευμένη σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταγγελία στην Κίνα απο 50 κράτη του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσιοποίησε στα τέλη Αυγούστου έκθεση στην οποία έκανε λόγο για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μελών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ, πρωτίστως των Ουιγούρων, επικαλούμενη «αξιόπιστα τεκμήρια» για βασανιστήρια και σεξουαλική βία. Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, λέει πως καταπολεμά την τρομοκρατία και ότι εγγυάται την ανάπτυξη της περιοχής.

Αίτημα - γράμμα 50 κρατών

«Τόσο σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», αναφέρεται στο κοινό κείμενο των 50 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Γουατεμάλας και της Σομαλίας, μεταξύ άλλων.

Καλούν το Πεκίνο να «εφαρμόσει τις συστάσεις» της ΥΑ, που συμπεριλαμβάνουν την «λήψη ταχέων μέτρων για να αφεθούν ελεύθεροι όλοι όσοι στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους στη Σιντζιάνγκ και να εξιχνιαστεί επειγόντως η τύχη» των ανθρώπων που αγνοούνται.

Με δεδομένη τη «βαρύτητα» της έκθεσης, «ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Κίνα ως τώρα αρνείται να συζητήσει τα συμπεράσματά της», προσθέτουν.

Η Κίνα κατάφερε να αποφύγει τον Οκτώβριο δημόσια συνεδρίαση για το κείμενο αυτό στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, καθώς η πλειοψηφία των 47 κρατών-μελών του απέρριψε την πρόταση να τεθεί σε συζήτηση που έκαναν οι ΗΠΑ και άλλες περίπου δέκα χώρες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κάλεσε χθες Δευτέρα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «προσπαθήσουν ξανά» να γίνει διάλογος για το ζήτημα αυτό «το συντομότερο δυνατόν».

Καταγγελία στην Κίνα απο 50 κράτη του ΟΗΕ

«Ξεκάθαρα, η διπλωματική ορμή για να λογοδοτήσει το Πεκίνο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει μεγαλώνει», έκρινε ο Λουί Σαρμπονό στον ιστότοπο της ΜΚΟ, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός πως οι 50 χώρες που υπέγραψαν το κείμενο είναι «η μεγαλύτερη ομάδα κρατών που κατήγγειλε δημόσια τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ» μέχρι σήμερα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share