Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

Ινδία: Καμία ασφαλιστική πιστοποίηση η γέφυρα που γκρεμίστηκε

Με τα θύματα από την τραγωδία να αυξάνονται και η αναζήτηση την τρίτη ημέρα να συνεχίζεται...

1 Νοεμβρίου 2022 10:18
Ινδία: Καμία ασφαλιστική πιστοποίηση η γέφυρα που γκρεμίστηκε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον απολογισμό των θυμάτων να ανεβαίνει στους 135 νεκρούς μέχρι σήμερα, οι διασώστες συνεχίζουν την αναζήτηση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αν και δεν θεωρείτε πιθανό πλέον να βρεθούν και άλλα άτομα.

Δείτε το βίντεο από την κατάρρευση της γέφυρας εδώ

Η γέφυρα της εποχής της αποικιοκρατίας που συνέδεε τις όχθες του ποταμού Ματσού, στην πόλη Μόρμπι της Ινδίας, ήταν γεμάτη κόσμο, εν μέσω του φεστιβάλ Ντιβάλι, της γιορτής «του φωτός», όταν κατέρρευσε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο και στα νερά του ποταμού από ύψος κάπου δέκα μέτρων.

Το πιστοποιητικό ασφαλείας είναι ανύπαρκτο

Οι αρχές εκτιμούν πως πάνω στη γέφυρα και γύρω από αυτή βρίσκονταν από 200 ως 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η γέφυρα, πλάτους 1,25 και μήκους 233 μέτρων, είχε ανοίξει ξανά για το κοινό έπειτα από εργασίες συντήρησης, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας από τις αρχές.

«Ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί και διακομιστεί σε νοσοκομείο υπέκυψε, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 135 νεκρούς», είπε ο Τζ. Τ. Πάντγια, αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης στη Μόρμπι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


«Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν σήμερα. Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή αγνοείται ένας άνθρωπος», πρόσθεσε.

Μονάδες του στρατού, δύτες του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικευμένα σωστικά συνεργεία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Μόρμπι, που βρίσκεται στην πολιτεία από όπου κατάγεται και όπου αναδείχθηκε πολιτικά ο νυν ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Κατασκευασμένη από το 1880

Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1880, με υλικά που μεταφέρθηκαν στην Γκουτζαράτ από την Αγγλία. Άνοιξε ξανά για το κοινό την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από επτά μήνες εργασιών συντήρησης. Οι αρχές, που ανακοίνωσαν πως διενεργούν έρευνα ποινικής φύσης για την τραγωδία, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως συνέλαβαν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους εργολάβους και εργαζόμενους σε εκδοτήρια εισιτηρίων της γέφυρας.

Τα δυστυχήματα σε πεπαλαιωμένες και ανεπαρκώς συντηρημένες υποδομές είναι συχνές στην Ινδία, ειδικά σε γέφυρες.

Παρόμοια γεγονότα

Το 2016, η κατάρρευση υπερυψωμένης πεζογέφυρας πάνω από κατάμεστο δρόμο στην πόλη Κολκάτα (ανατολικά) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους.

Το 2011, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε γέφυρα πάνω στην οποία βρίσκονταν, και τότε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής, στη βορειοανατολική Ινδία, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη Νταρτζίλινγκ.

Προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα, άλλοι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση πεζογέφυρας που συνέδεε τις δύο όχθες ποταμού στην πολιτεία Αρουνάτσαλ Πραντές (βορειοανατολικά).

Ενώ το 2006, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα, κατασκευασμένη 150 χρόνια νωρίτερα, πάνω σε επιβατικό τρένο-εξπρές σε σταθμό στην πολιτεία Μπιχάρ (ανατολικά).

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share