Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Πώς τους πετσόκοψε έτσι;» ο Σούνακ – Ο Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών

Επανέρχεται η Μπράβερμαν στο εσωτερικών

25 Οκτωβρίου 2022 20:00
«Πώς τους πετσόκοψε έτσι;» ο Σούνακ – Ο Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αποφάσισε σήμερα ότι ο Τζέρεμι Χαντ θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το γραφείο του Σούνακ σήμερα το απόγευμα.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Πήρε το χρίσμα από τον Βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ - «Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις, θα διορθώσω τα λάθη της Τρας» (video)

Ο 55χρονος Χαντ, ένας έμπειρος πολιτικός που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Υγείας και Εξωτερικών, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να κατευνάσει τη θύελλα που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας και του προκατόχου του, Κουάζι Κουάρτενγκ. Μετά τον διορισμό του ακύρωσε σχεδόν όλες τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο Κουάρτενγκ και προειδοποίησε ότι θα έρθουν «δύσκολα μέτρα». Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ υπουργός δικαιοσύνης και αναπληρωτής πρωθυπουργός

Στις παλιές του θέσεις, στο υπουργείο δικαιοσύνης αλλά και ως αναπληρωτής πρωθυπουργός στη Ντάουνινγκ Στριτ επιστρέφει o πιστός υποστηρικτής του Σούνακ, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Ράαμπ, πρώην δικηγόρος, ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης και επί Μπόρις Τζόνσον ενώ, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας βρέθηκε στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας.

Παραμένουν στις θέσεις τους Κλέβερλι και Γουάλας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Σούνακ, ο Τζέιμς Κλέβερλι θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, ο Μπεν Γουάλας διατηρεί το υπουργείο Άμυνας ενώ ο βουλευτής Σάιμον Χαρτ θα αναλάβει συντονιστής της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Τζέρεμι Χαντ θα παραμείνει επίσης υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter, είπε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να αποκαταστήσει «τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», παραδεχόμενος ότι δεν είναι εύκολο το έργο της.

«Θα είναι δύσκολα. Αλλά η προστασία των ευάλωτων –και της δουλειάς των ανθρώπων, των δανείων και των λογαριασμών– θα είναι στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας ενώ θα εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε.

«Πώς τους πετσόκοψε έτσι;» ο Σούνακ – Ο Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών

Επανέρχεται η Μπράβερμαν στο εσωτερικών – Στο επιχειρηματικότητας ο Γκραντ Σαπς – Πρόεδρος των Συντηρητικών ο Ναντίμ Ζαχάουι

Έπειτα από «διάλειμμα» μίας εβδομάδας, η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας επειδή παραβίασε τους «κανόνες ασφαλείας» αναφορικά με τον χειρισμό ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών, επανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών, στη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Η Μπράβερμαν φέρεται ότι συγκρούστηκε με την Τρας για το μεταναστευτικό, με την πρώτη να επιθυμεί την τήρηση «σκληρής γραμμής». Είχε πει μάλιστα ότι ήθελε να δει αιτούντες άσυλο να στέλνονται στη Ρουάντα. Επισήμως, υπέβαλε την παραίτησή της αποδεχόμενη ότι «έκανε λάθος» επειδή χρησιμοποίησε το προσωπικό e-mail της για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Γεννημένη το 1980 στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου, η Μπράβερμαν σπούδασε νομικά στο Κέιμπριτζ και στη Σορβόννη και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015. Οι γονείς της, ινδικής καταγωγής, έφθασαν στη Βρετανία από την Κένυα και τον Μαυρίκιο. Η ίδια έχει ασπαστεί τον βουδισμό και είναι μητέρα δύο παιδιών. Είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, το καλοκαίρι, όμως αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας και στη συνέχεια στήριξε την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας.

Ο Γκραντ Σαπς, ο οποίος τη διαδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, θα μετακινηθεί στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας στη νέα κυβέρνηση του Σούνακ.

Ο βουλευτής Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Ζαχάουι, 55 ετών, γεννήθηκε στο Ιράκ αλλά η οικογένειά του, που είναι κουρδικής καταγωγής, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), μετά την παραίτηση του ίδιου του Σούνακ από το αξίωμα αυτό.

Το 2000 ο Ζαχάουι ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας παρέμεινε εκτελεστικός διευθυντής μέχρι το 2010. Εξελέγη βουλευτής με το Συντηρητικό κόμμα το 2010. Στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας ήταν υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης, θέση την οποία πλέον αναλαμβάνει ο Όλιβερ Ντάουντεν.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share