Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Βρετανία: Πήρε το χρίσμα από τον Βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ - «Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις, θα διορθώσω τα λάθη της Τρας» (video)

Νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ και επίσημα

25 Οκτωβρίου 2022 14:16
Βρετανία: Πήρε το χρίσμα από τον Βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ - «Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις, θα διορθώσω τα λάθη της Τρας» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας εκφώνησε ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος ανέλαβε και επίσημα τα νέα του καθήκοντα μετά τις 1:30 το μεσημέρι της Τρίτης αφού συναντήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο στον οποίο, νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή της η απερχόμενη ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, Λιζ Τρας.

Δείτε επίσης: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Οι μετανάστες γονείς και η ζάμπλουτη σύζυγος (video)

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση μετά τον κορωνοϊό την ώρα που ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αποσταθεροποιήσει όλο τον πλανήτη είπε ο Σούνακ ξεκινώντας την ομιλιά του. Αμέσως μετά ο Ρίσι Σούνακ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην προκάτοχό του Λιζ Τρας.

Παράλληλα προανήγγειλε δύσκολες αποφάσεις που θα λάβει το επόμενο διάστημα επικαλούμενος δεσμευόμενος να διορθώσει τα λάθη της απερχόμενης πρωθυπουργού. «Θα ενώσω την χώρα όχι με λέξεις αλλά με πράξεις. Θα εργαστώ μέρα και νύχτα για να έχουμε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση αυτή θα έχει ακεραιότητα, επαγγελματισμό σε κάθε επίπεδο» συμπλήρωσε ο Σούνακ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας περιέγραψε και τους βασικούς στόχους της κυβέρνησής του:

-ισχυρότερο εθνικό σύστημα υγείας

-καλύτερα σχολεία

-πιο ασφαλείς δρόμους

-καλύτερος έλεγχος των συνόρων

-προστασία του περιβάλλοντος

-στήριξη των ενόπλων δυνάμεων

-ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχω δουλειά να κάνω για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη μετά από όλα όσα συνέβησαν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι» τόνισε ο Σούνακ.

Η ακρόαση από τον Κάρολο

Ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή στον Ρίσι Σούνακ να σχηματίσει κυβέρνηση με την παράδοση να θέλει τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη να ρωτάει τον πολιτικό που θα αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας «μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση;».

Η ακρόαση του Ρίσι Σούνακ από τον βασιλιά Κάρολο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 1844, η οποία πήρε το όνομά της από το έτος επίσκεψης ενός τσάρου της Ρωσίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς χρησιμοποιείται σε περίπτωση υποδοχής διακεκριμένων καλεσμένων.

Η τελετή ακρόασης έχει τον τίτλο kissing of hands αν και, όπως σημειώνει το Sky News, το πιθανότερο είναι ότι αφορούσε μια υπόκλιση του Σούνακ και μια χειραψία με τον βασιλιά Κάρολο.

Μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας κατευθύνεται στη Ντάουνινγκ Στριτ έξω από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία μετά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian στην πρώτη ομιλία του Σούνακ έξω από την βρετανική πρωθυπουργική κατοικία δεν θα είναι παρόντες υποστηρικτές του για να χειροκροτήσουν με την ομάδα του να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα έδινε καλή εντύπωση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share