Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Έτοιμος να συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Οι μετανάστες γονείς και η ζάμπλουτη σύζυγος (video)

Λίγες μόνο ώρες έμειναν για να περάσει τις πόρτες του παλατιού και να λάβει και επίσημα το χρίσμα

24 Οκτωβρίου 2022 23:56
Έτοιμος να συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Οι μετανάστες γονείς και η ζάμπλουτη σύζυγος (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο έχασε από τη Λιζ Τρας στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Ρίσι Σούνακ μπορεί και να εγκατέλειπε την πολιτική και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Καλιφόρνια για να ξαναρχίσει μια καριέρα στα χρηματοοικονομικά.

Δείτε επίσης: «Αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή απειλή»: Το πρώτο μήνυμα του Ρίσι Σούνακ στους βουλευτές των Τόρις ως πρωθυπουργός τη Βρετανίας (video)

«Είναι πολύ πλούσιος και παρόλο που δεν μιλάει ποτέ γι’ αυτό… το να δουλέψει για το Facebook δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτόν, γιατί πιθανότατα κερδίζει περισσότερα από τις επενδύσεις του», είχε δηλώσει τότε ένας φίλος του στους Times.

Επτά εβδομάδες μετά, μόλις τέσσερα 24ωρα μετά την άρον-άρον παραίτηση της Τρας ο 42χρονος γιός Ινδών μεταναστών και μέλος της εγχώριας ελίτ, πάλαι ποτέ διαχειριστής κερδοσκοπικών κεφαλαίων και πρώην υπουργός Οικονομικών γίνεται ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε λιγότερο από δύο μήνες, ο πρώτος στα χρονικά που δεν προέρχεται από την καυκάσια φυλή, είναι στο θρήσκευμα Ινδουιστής και έχει καταγωγή από την νότια Ασία.

Αποστολή του είναι να σώσει τη χώρα του από τον δημοσιονομικό γκρεμό και το κόμμα του, τους συντηρητικούς Τόρις, από την εκλογική καταστροφή.

Πρόκειται για ένα τεράστιο «στοίχημα»: εθνικό, αλλά και προσωπικό για έναν πολιτικό που εξελέγη με τους Τόρις βουλευτής μόλις πριν από επτά χρόνια και -έπειτα από ένα πέρασμα από κατώτερα κυβερνητικά πόστα- έγινε υπουργός Οικονομικών προ διετίας. Ζάπλουτος επενδυτής, ο ίδιος δηλώνει θιασώτης μιας «κοινής λογικής θατσερισμού».

Ων πάντως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο -με σύζυγο την κόρη ενός Ινδού κροίσου, καταγγελλόμενη μόλις προ μηνών για φοροαποφυγή, και με οικογενειακή περιουσία μεγαλύτερη από αυτή του βασιλιά Καρόλου- η ενσυναίσθηση του Σούνακ έχει αμφισβητηθεί από πολλούς σε μια περίοδο βίαιης φτωχοποίησης και πρωτοφανούς συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου του μέσου Βρετανού.

Ακόμη περισσότεροι τον κατηγορούν ότι δεν είναι διαφανής με τα οικονομικά του. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι το ιστορικό του ως τραπεζίτη σε hedge funds εγείρει πρόσθετα ερωτήματα ως προς τη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή.

Από τα hedge funds, στην πολιτική

Μειονοτικού υπόβαθρου, από ινδικής καταγωγής γονείς, ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια στο Σαουθάμπτον. Ο πατέρας του, γεννημένος στην Κένυα, είναι γιατρός στο επάγγελμα. Η μητέρα του, γεννηθείσα στην Ταγκανίκα -πρώην βρετανική αποικία και τώρα μέρος της Τανζανίας- είναι φαρμακοποιός.

Οι οικογένειές τους μετακόμισαν στο Σαουθάμπτον στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Οι δυό τους γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν εκεί, αποκτώντας τρία παιδιά. Ο Σούνακ είναι ο πρωτότοκός τους. Ήταν από την αρχή «με πάθος Βρετανοί», περιγράφει ένας οικογενειακός φίλος τους στο βρετανικό περιοδικό Tatler. Την ίδια στάση είχε εξ αρχής και ο Ρίσι.

Στην καριέρα του ακολούθησε ένα από τα πιο παραδοσιακά μονοπάτια της βρετανικής ελίτ, κι ας μην ήταν γνήσιο μέλος της. Σπούδασε στο διακεκριμένο Κολλέγιο Γουίντσεστερ, δουλεύοντας τα καλοκαίρια ως σερβιτόρος σε ένα ινδικό εστιατόριο στο Σαουθάμπτον.

Έπειτα ήρθε η Οξφόρδη, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. Συνέχισε ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, όπου γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Ακσάτα Μούρτι, την κόρη του Ινδού μεγιστάνα της πληροφορικής, Ναραβιάνα Μούρτι. Από το 2001 έως το 2004, ο Σούνακ εργάστηκε ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Αργότερα ήταν συνεργάτης σε δύο hedge funds.

Μετά την επιστροφή του στη Βρετανία -παντρεμένος πια με την Ακσάτα από το 2009, σε μια διήμερη τελετή χλιδής στη Μπαγκαλόρ- συνίδρυσε με τη σύζυγό του το 2013 την επενδυτική Catamaran Ventures UK με έδρα το Λονδίνο και συνεργασίες «με εταιρείες από τη Silicon Valley έως τη Μπαγκλαλόρ» όπως αναφέρει ο ίδιος ο Σούκακ στον επίσημο ιστότοπό του.

Ο δισεκατομμυριούχος πεθερός του και ιδρυτής της ινδικής εταιρείας επενδύσεων Catamaran Ventures έγινε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της καθόδου του φιλόδοξου και πάμπλουτου νεαρού επενδυτή στην βρετανική πολιτική με το κόμμα των Τόρις.

Αξάτα Μούρτι: Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του Ρίσι Σούνακ

Η πάμπλουτη σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι (Akshata Murthy) είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι (Narayana Murthy). Ενώ η μητέρα της Σουντά Μούρτι (Sudha Murthy), είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Αξάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στη Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει η Αξάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share