Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας – Ρωσικό μαχητικό έριξε πύραυλο σε βρετανικό αεροσκάφος

Σημειώθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

20 Οκτωβρίου 2022 23:01
Θερμό επεισόδιο μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας – Ρωσικό μαχητικό έριξε πύραυλο σε βρετανικό αεροσκάφος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σκηνή ψυχροπολεμικού θρίλερ θυμίζει η αναχαίτιση βρετανικού αεροσκάφους από ρωσικό μαχητικό με εκτόξευση πυραύλου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στα τέλη Σεπτεμβρίου, που περιέγραψε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σχεδόν έναν μήνα μετά από το περιστατικό. Με την ευκαιρία, αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι της Λιζ Τρας.

Συγκεκριμένα, ο Μπεν Γουάλας αποκάλυψε πως «ένα από τα αεροσκάφη SU – 27 εκτόξευσε πύραυλο κοντά στο βρετανικό αεροσκάφος πέρα από την οπτική εμβέλεια. Ο συνολικός χρόνος αλληλεπίδρασης ήταν περίπου 90 λεπτά». Η Μόσχα, από την πλευρά της έσπευσε να απαντήσει πως επρόκειτο για τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού της και αναγνώρισε πως το περιστατικό συνέβη σε διεθνή εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στην Ουκρανία οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών ενέργειας. Σύμφωνα με το Κίεβο, τουλάχιστον το 30% των υποδομών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Ο εχθρός κατέστρεψε ακόμη τρεις ενεργειακές εγκαταστάσεις. Φυσικά, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ικανότητες της χώρας μας όμως χρειάζεται χρόνος», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, η κυβέρνηση στο Κίεβο κάλεσε τους Ουκρανούς να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στο ελάχιστο, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ και προειδοποίησε πως εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί, θα ακολουθήσουν διακοπές ρεύματος που θα φτάνουν έως και τις 4 ώρες.

Ο ρόλος του Ιράν

Κίεβο και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι χτυπά τις υποδομές με ιρανικά drones. Μόσχα και Τεχεράνη αρνούνται την ύπαρξη διμερούς συμφωνίας για προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ τους, ωστόσο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε άθελά του τους ισχυρισμούς της Δύσης. «Σας παρακαλώ θερμά να μην επιμείνετε στο θέμα των ιρανικών drones. Όλοι ξέρουμε ότι είναι ιρανικά, όμως οι Αρχές δεν το παραδέχονται». Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής εταιρείας που κατασκευάζει drones αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share