Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

«Αναγνωρίζω… δεδομένης της κατάστασης ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα»

20 Οκτωβρίου 2022 15:39
Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, με την Λιζ Τρας να ανακοινώνει πριν λίγα λεπτά την παραίτησή της.

Η Λιζ Τρας στις 15:30 ακριβώς ώρα Ελλάδος σε έκτακτη ανακοίνωση έξω από το Νο 10 έκανε γνωστή την παραίτησή της δημοσίως.

Δείτε επίσης: Πολιτικός «σεισμός» στη Βρετανία: Θέμα χρόνου η παραίτηση της Λιζ Τρας - Πιέζεται από παντού να εγκαταλείψει την Downing Street (video)

Όπως είπε η Λιζ Τρας ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο ότι παραιτείται καθώς δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όραμά της. Θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της, εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Ανέλαβα την εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας» δήλωσε η Λιζ Τρας. «Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους» τόνισε και πρόσθεσε πως εξελέγη με εντολή να το αλλάξει αυτό, λέγοντας:«Το πετύχαμε όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω… δεδομένης της κατάστασης ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα».

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Ακολούθως ανέφερε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά για την απόφασή της να παραιτηθεί προσθέτοντας πως θα υπάρξει εκλογή ηγεσίας «που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδες» και πως αυτό «θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων».

Πριν την ανακοίνωση της παραίτησής της, είχα προηγηθεί συνάντηση και συνομιλίες της στην Downing Street με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των Τόρηδων, Sir Graham Brady, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Thérèse Coffey και τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Jake Berry.

Με την εξέλιξη αυτή η Λιζ Τρας γίνεται η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας με τη μικρότερη θητεία, αφού με τη σημερινή ημέρα μετρά μόνο 45 ημέρες στο Νο 10.

Η Λιζ Τρας οδηγήθηκε στην παραίτηση αφού απώλεσε πλήρως το πολιτικός της κύρος μέσα σε 45 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, ύστερα με τα όσα συνέβησαν με τον καταστροφικό όπως αποδείχθηκε μίνι προϋπολογισμό του περασμένου μήνα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share