Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών η μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα - Τι τρέχει με τον Πούτιν & οι κινήσεις των Ουκρανών (Video)

«Η Ρωσία σχεδιάζει τον αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης»

20 Οκτωβρίου 2022 09:53
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών η μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα - Τι τρέχει με τον Πούτιν & οι κινήσεις των Ουκρανών (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων της Χερσώνας και μεταφοράς των κατοχικών διοικητικών υπηρεσιών, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας» εν όψει «ουκρανικής επίθεσης». Παράλληλα, οι προειδοποιητικές σειρήνες στο Κίεβο, ήχησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Νίκου Δένδια στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών να οδηγηθεί σε ασφαλές μέρος.

Από τη πλευρά του το Κίεβο, καταγγέλλει τη κίνηση αυτή ως «αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης», και εκτιμά ότι πίσω από αυτήν κρύβεται μία πιθανή συνολική ρωσική στρατιωτική απόσυρση από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο διορισθείς από το Κρεμλίνο διοικητής της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, έκανε λόγο για διαδικασία «επανεγκατάστασης» 50.000 έως 60.000 ανθρώπων στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, καθώς και στη ρωσική επικράτεια, σε μία «συντεταγμένη» επιχείρηση -που κατά δήλωσή του θα έχει ολοκληρωθεί εντός εξαημέρου- και περιλαμβάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση όλων των κατοχικών αξιωματούχων και διοικητικών υπηρεσιών.

«Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες. Αναμένουμε επίθεση, και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι μια μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα βρίσκεται προ των πυλών.

Την ώρα που πολίτες τουλάχιστον τεσσάρων πόλεων της περιφέρειες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή, εν αναμονή «μιας μεγάλης επίθεσης» από τις ουκρανικές δυνάμεις, ο αναπληρωτής διοικητής της περιοχής (διορισμένος από τη Μόσχα), Κίριλ Στρεμούσοφ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα. «Η μάχη για τη Χερσώνα θα ξεκινήσει στο πολύ άμεσο μέλλον. Απευθύνουμε σύσταση προς τους αμάχους, εάν είναι δυνατόν, να εγκαταλείψουν την περιοχή», είπε.

Η Χερσώνα είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα ήδη από την έβδομη ημέρα της εισβολής. Περιλαμβάνεται στις τέσσερις περιφέρειες που παράνομα προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία -χωρίς εξ ολοκλήρου να ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Χερσώνα και τρεις ακόμη περιοχές που το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι άλλες περιοχές είναι η Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν χωριά

Ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια της Χερσώνας τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας χωριά και αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, αποκαλούμενης και ως Δεξιά Όχθη.

Βαρύ είναι το πλήγμα στις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων, από τις ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους και πυρά πυροβολικού σε γέφυρες στον Δνείπερο. Η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, σύμβολο της ρωσικής ισχύος και προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, ήταν μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ρώσων στη Χερσώνα.

O νέος διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν («στρατηγός Αρμαγεδδών»), ο οποίος άναψε το πράσινο φως στο μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και ιρανικά drones-καμικάζι στο Κίεβο, σύμφωνα με το Politico, είχε προϊδεάσει από το βράδυ της Τρίτης για μία πιθανή ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, μιλώντας για την ανάγκη «να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση αφότου ανέλαβε «δράση».

«Η Ρωσία σχεδιάζει τον αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης»

Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι η Ρωσία οργανώνει μαζικές, αναγκαστικές απελάσεις στη Χερσώνα, διεξάγοντας εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων με ψευδείς πληροφορίες για επικείμενους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να «δικαιολογήσουν έτσι την αποχώρησή τους από τη Χερσώνα και συνολικά τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου».

O Σέρχι Χλαν, σύμβουλος του εκδιωχθέντος κυβερνήτη της περιφέρειας της Χερσώνας, θεωρεί την επιχείρηση απομάκρυνσης πρόδρομο πλήρους ρωσικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη δυτική όχθη του Δνείπερου. Και υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν την πόλη αφού φύγουν.

Κατά την εκτίμηση που μεταφέρει, η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει νέα περιφερειακή πρωτεύουσα στο Χενιτσέσκ, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι τράπεζες και γραφεία της κατοχικής διοίκησης στην πόλη της Χερσώνας έχουν ήδη εκκενωθεί.

Ο πληθυσμός της Χερσώνας προ του πολέμου ανερχόταν σε 130.000 κατοίκους, και το Κίεβο θεωρεί πως σήμερα έχει παραμείνει λιγότερο από το ήμισυ εξ αυτών.

O Iβάν Φεντόροφ, Ουκρανός δήμαρχος της Μελιτόπολης στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, χαρακτηρίζει τη ρωσική επιχείρηση «νέα πράξη γενοκτονίας στα κατεχόμενα εδάφη», αναφέροντας ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει τον «αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης» ισχυριζόμενο ότι «τους προστατεύει από εχθροπραξίες».

Προ των πυλών η μεγάλη μάχη

Η νέα διοίκηση με τις «ευλογίες» της Ρωσίας στη περιοχή, έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Χερσώνα και ότι μόλις ο στρατός «φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις του» η κανονικότητα θα επιστρέψει.

Ο Ρώσος διοικητής Σουροβίκιν, επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρόκειται να βομβαρδίσει το κέντρο της Χερσώνας ή να πλήξει το φράγμα που αποτελεί τμήμα ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα, πλημμυρίζοντας τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που θα συναντήσουν στο διάβα τους τα νερά

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί αυτά τα ενδεχόμενα, κατηγορώντας τη Ρωσία για προπαγάνδα. Δεν θα είναι εύκολο για την Ουκρανία να ανακαταλάβει τη Χερσώνα αν η Ρωσία την υπερασπιστεί πραγματικά και ο ουκρανικός στρατός ενδέχεται να διστάσει να επιτεθεί σε ένα αστικό κέντρο με χιλιάδες αμάχους.

«Θα κάνουμε σημαντική πρόοδο μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε προχθές ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας πως «θα έρθουν σημαντικές νίκες».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share