Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πλανήτης Μarshmallow: H νέα ανακάλυψη εξωπλανήτη με πυκνότητα ζαχαρωτού

Δεν είχαμε ιδέα!

20 Οκτωβρίου 2022 09:56
Πλανήτης Μarshmallow: H νέα ανακάλυψη εξωπλανήτη με πυκνότητα ζαχαρωτού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η νέα διαστημική ανακάλυψη ήρθε και στο φως από Αμερικάνους αστρονόμους και έφερε έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος του Δία. Το απίστευτο σε αυτόν τον πλανήτη είναι η πυκνότητα του που είναι ίση με αυτή ενός marshmallow! Μπορούμε εύκολα λοιπόν να κάνουμε λόγο για τον πιο ''μαλακό και αφράτο'' εξωπλανήτη.

Μάθετε επίσης πόσο κακό κάνει ο συνδιασμός λεμονιού με νερό

Γενικές πληροφορίες του εξωπλανήτη Marshmallow

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τον αέριο γιγάντιο εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται 580 έτη φωτός μακρία απο την Γη, σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, ερυθρό νάνο και έχει την πυκνότητα μόλις ενός ζαχαρωτού. Πρόκειται για τον TOI-3757b, έναν μεγάλο σε μέγεθος πλανήτη με την μικρότερη και πιο «αφράτη» πυκνότητα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί γύρω από τέτοιου τύπου άστρο.

Εξωπλανήτης Marshmallow

Λίγα λόγια για τους ερυθρούς νάνους

Οι ερυθροί νάνοι είναι τα πιο μικρά και αχνά άστρα τύπου Μ, ψυχρότερα από άστρα όπως ο Ήλιος μας. Μην σας ξεγελάει το μήκος τους παρόλα αυτά γιατί είναι ικανά για την πρόκληση δυνατών εκρήξεων ακτινοβολίας που εξωστρακίζουν τους γύρω πλανήτες απο τις ατμόσφαιρές τους. Ο σχηματισμός αερίων γιγάντιων εξωπλανητών, όπως αυτή του εξωπλανήτη Marshmallow, γύρω από τέτοια άστρα θεωρείται αρκετά δύσκολος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σουμπάν Κανόντια του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», ανέφεραν ότι παραμένει μυστήριο πώς ένας τόσο αραιής πυκνότητας πλανήτης όπως ο ΤΟΙ-3757b μπορεί να σχηματιστεί γύρω από έναν ερυθρό νάνο.

1 χρόνος ισούται με 3,5 μέρες

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης πιστεύεται ότι διαθέτει έναν μεγάλο βραχώδη πυρήνα (ίσως με μάζα δεκαπλάσια της Γης) γύρω από τον οποίου έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες αερίων. Η διάμετρος του υπολογίστηκε σε περίπου 150.000 χιλιόμετρα, λίγο μεγαλύτερη εκείνης του Δία. Ο πλανήτης ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το μητρικό άστρο του σε μόλις 3,5 μέρες (η διάρκεια του έτους του).

Η μάζα του εκτιμάται ότι είναι περίπου το ένα τέταρτο εκείνης του Δία ή περίπου 85 φορές μεγαλύτερη της Γης. Η μέση πυκνότητα του υπολογίστηκε σε μόνο 0,27 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, μικρότερη από το ήμισυ της πυκνότητας του Κρόνου (του πλανήτη με τη χαμηλότερη πυκνότητα στο ηλιακό μας σύστημα) ή περίπου το ένα τέταρτο της πυκνότητας του νερού (με άλλα λόγια ο πλανήτης θα επέπλεε άνετα σε μια τεράστια κοσμική…μπανιέρα) ή παρόμοια με την πυκνότητα ενός γλυκίσματος, τύπου marshmallow.

Η αρχική ανίχνευση του πλανήτη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και ακολούθησαν περαιτέρω παρατηρήσεις με διάφορα επίγεια τηλεσκόπια. Θα ακολουθήσουν νέες παρατηρήσεις με το μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share