Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση-κόλαφος του ΟΗΕ: «Τα 15 απανθρακωμένα πτώματα μεταναστών υπενθυμίζουν ότι εγκληματίες δρουν ανενόχλητοι» (photos)

«Ένοπλες ομάδες διαπράττουν βασανιστήρια υπό κρατική αιγίδα»

9 Οκτωβρίου 2022 20:15
Ανακοίνωση-κόλαφος του ΟΗΕ: «Τα 15 απανθρακωμένα πτώματα μεταναστών υπενθυμίζουν ότι εγκληματίες δρουν ανενόχλητοι» (photos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» 15 μεταναστών κοντά στην παράκτια πόλη Σαμπράθα στη Μεσόγειο, κατηγορώντας διακινητές ως εγκληματίες και απαιτώντας από την ηγεσία της Λιβύης να αναλάβει δράση.

Δείτε επίσης: Υγρός τάφος με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα: «Δεν θα ξεχάσω τις κραυγές τους... Οι σοροί βρίσκονταν σχεδόν πάνω μου!» - Σοκάρουν οι μαρτυρίες (Video)

«Μετανάστες αντιμετωπίζουν συχνά φρικτή μεταχείριση από τα χέρια συμμοριών από τη δυτική πόλη Σαμπράθα, που απέχει μόλις 300 χιλιόμετρα (185 μίλια) από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και 70 χιλιόμετρα από την Τρίπολη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι ένοπλες ομάδες διαπράττουν «βασανιστήρια υπό κρατική αιγίδα».

Τα πτώματα βρέθηκαν απανθρακωμένα μέσα σε βάρκα που πυρπολήθηκε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο και οι δολοφονίες συνδέονται με καβγά μεταξύ διακινητών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΟΗΕ, UNSMIL, η οποία κάλεσε τις αρχές του βορειοαφρικανικού έθνους «να διασφαλίσουν «ταχεία, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για να οδηγηθούν όλοι οι δράστες στη δικαιοσύνη».

Η Λιβύη ήταν δίοδος λαθρομετανάστευσης ακόμη και πριν από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, ενώ η ανομία που ακολούθησε ενίσχυσε «τον πλέον θανατηφόρο μεταναστευτικό δρόμο μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη», υπενθυμίζουν διεθνή πρακτορεία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα θύματα είναι παράτυποι μετανάστες από την Αφρική.

Οι τελευταίες δολοφονίες είναι «έντονη υπενθύμιση της έλλειψης προστασίας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο στη Λιβύη ενώ εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται από δίκτυα σωματεμπορίας που πρέπει να διωχθούν», ανέφερε η UNSMIL.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 14.000 μετανάστες επέστρεψαν στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Τουλάχιστον 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και 724 αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί. Από τον περασμένο Μάρτιο, δύο κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από δύο αντίπαλα στρατόπεδα, στη δυτική και την ανατολική Λιβύη, διεκδικούν την εξουσία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share