Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πράγα: «Θερμό» επεισόδιο στο δείπνο των ηγετών - Πώς έκοψε τον... βήχα του Ερντογάν ο Μητσοτάκης

Οξυμένα τα πνεύματα στο δείπνο των ηγετών

6 Οκτωβρίου 2022 22:04
Πράγα: «Θερμό» επεισόδιο στο δείπνο των ηγετών - Πώς έκοψε τον... βήχα του Ερντογάν ο Μητσοτάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα όταν πήρε τον λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πριν από λίγο ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Πράγα: «Θερμό» επεισόδιο στο δείπνο των ηγετών - Πώς έκοψε τον... βήχα του Ερντογάν ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Δύο ξένοι στην... Πράγα, Ερντογάν και Μητσοτάκης: Θα πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Τι αναμένεται - Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Με τις σχέσεις των χωρών τους να είναι τεταμένες και στον «πάγο», θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα, την Πέμπτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα. Η μόνη στιγμή που θα βρεθούν οι δυο τους μαζί θα είναι στη φωτογραφία που αναμένεται να βγάλουν οι 44 ηγέτες.

Δείτε επίσης: «Δε χαρίζει κάστανα» ο Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας - Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

Αμέσως μετά τη φωτογραφία, οι αρχηγοί των κρατών θα καθίσουν σε τέσσερα τραπέζια των 11 ατόμων και η Αθήνα με την Άγκυρα θα κάθονται σε διαφορετικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καθίσει μαζί με τον Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας και του Βελγίου.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τον λόγο για θέματα ενέργειας, οικονομίας και κλιματικής αλλαγής, κάτι που έχει σημασία για τη θέση που έχει η Ελλάδα για το θέμα της ενέργειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη από την Πράγα για το OPEN.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει για την ασφάλεια. Επίσης, στο ίδιο τραπέζι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται και ο Εμανουέλ Μακρόν, που μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, με δηλώσεις υπέρ της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, αναμένεται συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν. Άλλωστε, από τις 16:00 έως τις 19:00 θα έχει ο κάθε ηγέτης τις δικές του διμερείς συναντήσεις -οι οποίες δεν έχουν «κλείσει» για όλα τα κράτη.

Δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την Πράγα

Έτσι όπως είναι η κατάσταση, δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από την Πράγα. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Ερντογάν και η ομάδα του θα βρεθούν αντιμέτωποι -πάντα στο παρασκήνιο- με πιέσεις και αντιδράσεις για τη Λιβύη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη για το OPEN.

Αλλά, αναφορικά με συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος στην προκειμένη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει την Ελλάδα ως χώρα εχθρική και δεν τη θεωρεί ισότιμο συνομιλητή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, βρίσκεται ανάμεσα σε «διασταυρούμενα πυρά».

Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, καθώς έρχονται εκλογές και το εθνικιστικό χαρτί είναι το μοναδικό του σε μία παρτίδα που όλα δείχνουν ότι θα χάσει.

Όσον αφορά στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει την Ελλάδα ως προνομιακό αντίπαλο και ίσως και ως βολικό εχθρό. Ο Τούρκος πρέοδρος, άλλωστε,κάθε μέρα δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη και αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο κακό, καθώς περνά το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει επιθετικές διαθέσεις και παρουσιάζει την Τουρκία ως θύμα.

Ακόμη και αν δεν επιχειρήσει κάποια επιθετική κίνηση, τα παραπάνω αρκούν για να ναρκοθετήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share