Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Βέτο στην Τουρκία για τα F-16 - «Καμία υπερπτήση πάνω από την Ελλάδα»

Τι ορίζει η τροπολογία;

30 Σεπτεμβρίου 2022 22:55
Ελληνοτουρκικά: Βέτο στην Τουρκία για τα F-16 - «Καμία υπερπτήση πάνω από την Ελλάδα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: O Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατέθεσε στον αμυντικό προϋπολογισμό τροπολογία που βάζει προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αγορά των αεροσκαφών F-16.

Η τροπολογία απαγορεύει τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία εκτός εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν χρησιμοποιούνται για μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από εδάφη της Ελλάδας.

 Ελληνοτουρκικά: Βέτο στην Τουρκία για τα F-16 - «Καμία υπερπτήση πάνω από την Ελλάδα»

Θερμό επεισόδιο: Ώρα μηδέν στο Αιγαίο…

Ο εκτός ελέγχου και έξω από τα όρια της λογικής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τους πάντες και τα πάντα σε καθημερινή βάση φτάνοντας στο σημείο να… προειδοποιεί πως «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας φτάνει στα άκρα τη ρητορική του και αναλυτές δεν αποκλείουν να φτάσει σε θερμό επεισόδιο. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να γίνουν εκλογές και από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται διαφορά 20% με την αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα, ωστόσο είναι το εξής: Ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και τόσο κοντά. Απέχουν ακόμα οχτώ μήνες μέχρι τα παραβάν να στηθούν και το ερώτημα είναι πόσο και με ποιον τρόπο θα κλιμακώσει ο Ερντογάν τις κινήσεις του το επόμενο μεγάλο διάστημα.

Στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται πάντα το θερμό επεισόδιο. Και κατά πόσο ο Ερντογάν ακολουθεί πλέον μια «ρωσική στρατηγική», σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Θερμό επεισόδιο: Ώρα μηδέν στο Αιγαίο…

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να κάνει κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Να πείσει το εθνικιστικό του κοινό να ξεχάσει την οικονομική δυσπραγία που βιώνει καθημερινά και να συσπειρωθεί γύρω από τη σημαία.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως δεν μπορεί να αλλάξει την σκληρή οικονομική πραγματικότητα και είναι σαφές πως επιδιώκει να αναποδογυρίσει την ατζέντα και να μιλήσει στο συναίσθημα των συμπατριωτών του. Ακόμα και να ξεσηκώσει την κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδας.

Η τελευταία κίνηση ισχυρής κλιμάκωσης ήταν να βάλει την Ελλάδα ως βασικό θέμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Από τη στιγμή που έχει οδηγήσει την εμπρηστική του ρητορική στο ανώτατο επίπεδο, για να ξαναπέσουν οι τόνοι κάτι θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει.

Η προσπάθεια η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών να φτάσει μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδεχομένως να είναι μέσα στα πλάνα του Ερντογάν.

Εκτός και αν η διεθνοποίηση του συγκεκριμένου τούρκικου αφηγήματος πιθανότατα να είναι πιο εύκολο να γίνει μέσω ενός επεισοδίου, το οποίο η Άγκυρα θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί.

Η παρατεταμένη επιθετική ρητορική δεν είναι κάτι που συνήθιζε ο Τούρκος πρόεδρος. Συνήθως ακολουθούσε την τακτική του «κρύου και της ζέστης» στις σχέσεις του με την Ελλάδα. Η απειλή του προσφυγικού υπάρχει πάντα στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές να έχουν επιδείξει και εκεί πως βρίσκονται σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας.

Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα βολιδοσκοπεί και την αντίδραση της Δύσης, χωρίς μέχρι στιγμής οι γείτονες να εμφανίζονται ευχαριστημένοι ούτε από τις ΗΠΑ, αλλά ούτε από την Ε.Ε.

Εκτιμάται πως αυτός ήταν ο κύριος στόχος της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Και τελικά φέρεται να έφυγε με άδεια χέρια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share