Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Ακραία δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου - «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα»

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

29 Σεπτεμβρίου 2022 12:14
Ελληνοτουρκικά: Ακραία δήλωση  Μεβλούτ Τσαβούσογλου - «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Η αποστολή από την Ελλάδα τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, «τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στην Τουρκία.

Οι αντιδράσεις της τουρκική κυβέρνησης κατά των ελληνικών «προκλήσεων» συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Παράλληλα, μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ελληνοτουρκικά: Μια γροθιά Γαλλία - Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές απειλές - «Τα κράτη – μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα» (video)

Ελληνοτουρκικά: Παρέμβαση της Γαλλίας για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά οδηγούν σύσσωμα τα κράτη-μέλη της νότιας Ευρώπης στο πλευρό της χώρας μας.

Όπως ανέφεραν σήμερα Τετάρτη (28/9) από το Παρίσι διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή, στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές του Παρισιού, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ελληνοτουρκικά: Μια γροθιά Γαλλία - Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές απειλές - «Τα κράτη – μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα» (video)

Η τελευταία Ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρυσι στην Αθήνα.

Ελληνοτουρκικά: Πληρωμένη απάντηση από τον πρώην ΥΕΘΑ

Τις διαρκείς εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα σχολίασε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, χαρακτήριζοντάς τις «πρωτόγνωρες».

«Το εάν υπάρχει φόβος για την τουρκική προκλητικότητα, δεν μπορεί να το πει κάποιος με σιγουριά, υπάρχει όμως ανησυχία. Οι δηλώσεις του Ερντογάν, και η επιμονή του σε αυτές τις δηλώσεις είναι πρωτόγνωρες. Ξέρουμε ότι επιδιώκει να κερδίσει κάποια πράγματα, ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγική, και με λογικές εξηγήσεις φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι πιέζει προκειμένου αυτό το διάστημα, να προχωρήσουν οι επιδιώξεις του και να κερδίσει ορισμένα πράγματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Αποστολάκης στην Κοινωνία Ώρα Mega.

«Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την ενέργεια. Η Ευρώπη, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Η ενέργεια που λείπει από την Ευρώπη, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα από πού θα την προμηθευτεί. Η ενέργεια λοιπόν, που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική και φαίνεται ότι είναι αυτή που λύνει και το πρόβλημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι έρευνες που έχει κάνει ο Ερντογάν και οι πληροφορίες του, δείχνουν ότι στις δικές του περιοχές που δικαιωματικά του ανήκουν, δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Οπότε ξέρει πού υπάρχουν, και πιέζει με αυτόν τον τρόπο και δείχνοντας ότι “είναι εδώ”. Μία άλλη πίεση είναι ότι θέλει να πάρει τα εξοπλιστικά που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ. Τα F-16 που έχει ζητήσει, και η προσπάθειά του να μπει στη διεκδίκηση των F-35, με συνεχείς πιέσεις και έχει και την Ρωσία απέναντι σαν αντιστάθμισμα», συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Για τις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδος, τόνισε πως, «όταν κάποιος απειλεί και απειλεί με εμμονή, δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψιν σου. Λογικά λέμε ότι δεν επιτρέπουν οι συγκυρίες και η διεθνής κατάσταση για να το κάνει, αλλά δεν λειτουργούν όλοι λογικά. Το ίδιο λέγαμε και για την Ρωσία ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία. Δεν λέμε ότι θα επιτεθεί ο Ερντογάν και ότι είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο. Κάθε εξέλιξη έχει σχέση με το πώς τη διαχειρίζεσαι και μέχρι που το φτάνεις. Εάν εμείς είμαστε σοβαροί, δεν κάνουμε λάθη, είμαστε ενωμένοι και δεν έχουμε αντίθετες και διαφορετικές απόψεις, πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. Παίζει ρόλο η κατάσταση και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν ό, τι προκύψει».

Ελληνοτουρκικά: «Δεν θα κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για κάτι που είναι δικό μας»

Για το ενδεχόμενο να κάτσει η Ελλάδα και να διαπραγματευτεί με την Τουρκία ο κ. Αποστολάκης ήταν κάθετος.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία κάτι το οποίο είναι θεσμοθετημένο και το έχουμε δικαιωματικά με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για κάτι που είναι δικό μας, δεν σηκώνει κουβέντα αυτό το θέμα. Θέματα που είναι ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν συζητούνται και αυτή είναι η δυσκολία. Πρέπει να υπογραφεί ένα προσύμφωνο με βάση το οποίο θα πάμε να διεκδικήσουμε ή να δικαστεί η υπόθεση στη Χάγη. Μέχρι τώρα οι αξιώσεις των Τούρκων δεν είναι τέτοιες που μας επιτρέπει να το κάνουμε», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Αποστολάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε κάποια λόγια του, τα οποία παρερμηνεύτηκαν και τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής μου, έγινε ένα λάθος. Αφαιρέθηκε ένα “δεν”, το οποίο άλλαξε το νόημα της συνέντευξης. Φάνηκε δηλαδή ότι εγώ θεωρώ ότι έχουμε περιθώρια να συζητήσουμε για τα θέματα της αποστρατικοποίησης. Εγώ είπα εντελώς το αντίθετο.

Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο ή περιθώριο. Βέβαια κάποιοι βιάστηκαν να αρπάξουν αυτό το λάθος και να εμφανίσουν κάποια δημοσιεύματα ή διάφορες θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με εμένα. Βλέπετε πόσο εύκολα “δολοφονούνται χαρακτήρες” και διαστρεβλώνονται τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Βεβαίως και με πείραξε, δεν έχω ποτέ τέτοια πρόθεση ούτε έχω κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις. Είναι τελείως αντίθετο με τις απόψεις και τις θέσεις μου. Δεν ταλαντεύομαι σε αυτά τα πράγματα. Την άλλη φορά μάλιστα που δώσαμε κάτι ρωσικά τεθωρακισμένα στα νησιά είπα ότι πριν φύγουν από τα νησιά πρέπει να αντικατασταθούν. Είπα ότι δεν πρέπει να φύγει τίποτα χωρίς να αντικατασταθεί», τόνισε με σαφήνεια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share