Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αμερικανικό «χαστούκι» σε Ερντογάν - «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται»

«Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται»

28 Σεπτεμβρίου 2022 23:16
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αμερικανικό «χαστούκι» σε Ερντογάν -  «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Μετά την Αθήνα, ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν και οι ΗΠΑ αναφορικά με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και για τη διπλωματική επίλυση των διαφορών τους.

Αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των συμμάχων μας, να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να κλιμακώνουν την ένταση».

Ελληνοτουρκικά: Μια γροθιά Γαλλία - Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές απειλές - «Τα κράτη – μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα» (video)

Ελληνοτουρκικά: Παρέμβαση της Γαλλίας για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά οδηγούν σύσσωμα τα κράτη-μέλη της νότιας Ευρώπης στο πλευρό της χώρας μας.

Όπως ανέφεραν σήμερα Τετάρτη (28/9) από το Παρίσι διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή, στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές του Παρισιού, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ελληνοτουρκικά: Μια γροθιά Γαλλία - Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές απειλές - «Τα κράτη – μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα» (video)

Η τελευταία Ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρυσι στην Αθήνα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share