Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Προκλητικότεροι από ποτέ οι Τούρκοι - Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα: Πήραν τηλέφωνο τον Έλληνα πρέσβη για «παραβιάσεις στα νησιά»

Νέο διπλωματικό επεισόδιο προκαλούν οι γείτονες

26 Σεπτεμβρίου 2022 17:46
Προκλητικότεροι από ποτέ οι Τούρκοι - Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα: Πήραν τηλέφωνο τον Έλληνα πρέσβη για «παραβιάσεις στα νησιά»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών δείχνει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του επέδωσε διάβημα, για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» σε ελληνικά νησιά.

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και σε συνέχεια φωτογραφιών που δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ από τη Λέσβο και τη Χίο, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε σήμερα ενώπιον σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά.

Ο τουρκικός ισχυρισμός βασίστηκε στις φωτογραφίες που κατασκοπικά drones έβγαλαν στη Λέσβο και στη Σάμο.

Δείτε επίσης: «Θερμό» επεισόδιο: «Αστακός» το Αιγαίο – Όλοι έτοιμοι για επιθετική ενέργεια της Τουρκίας

Εμπρηστικά δημοσιεύματα κατηγορούν την Ελλάδα επειδή θωρακίζει τα νησιά της

Παρά τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν την περασμένη Παρασκευή (23/9) για πιθανή συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, ο τουρκικός Τύπος κλιμακώνει συνεχώς την ένταση, κάνοντας λόγο για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας (25/9/2022) φωτογραφίες από drone, οι οποίες δείχνουν ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο.

Οι αεροφωτογραφίες τραβήχτηκαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 18 Σεπτεμβρίου από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone). Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι τα εν λόγω άρματα έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από την Αλεξανδρούπολη και ότι πρόκειται για οχήματα αμερικάνικης προελεύσεως.

Το δημοσίευμα της Hurriyet αναπαράγεται από όλα τα τουρκικά μέσα, που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί περαιτέρω τα νησιά της. Πέραν του ότι επιβεβαιώνονται έτσι για ακόμα μια φορά οι υπερπτήσεις των τουρκικών drones, είναι σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα ακριτικά νησιά της χώρας μας πρέπει να είναι θωρακισμένα, λόγω του κινδύνου που αντιμετωπίζουν εξ ανατολάς.

Ακολουθεί απόσπασμα του σχετικού δημοσιεύματος της Hurriyet:

«Αποκαλύφθηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων διαπίστωσαν πως η Αθήνα έστειλε στη Λέσβο 23 και στη Σάμο 18 τεθωρακισμένα οχήματα».

«Πηγές του Υπ. Άμυνας αναφέρουν πως μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν αυτές οι εικόνες. και δείχνουν πως η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών».

«Τονίζουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει το καθεστώς αυτό, εδώ και πολλά χρόνια, εγκαθιστά οπλικά συστήματα και στις τελευταίες ενέργειες μεταφέρθηκαν τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για να αντικαταστήσουν κάποια άλλα».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share