Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Νέες αδιανόητα προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: «Είμαστε σε αυτοάμυνα - Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες…»

«Στρατιωτικοποιούν τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς»

24 Σεπτεμβρίου 2022 10:05
Ελληνοτουρκικά: Νέες αδιανόητα προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: «Είμαστε σε αυτοάμυνα - Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες…»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στους προκλητικούς του ρυθμούς συνεχίζει να κινείται ο Χουλουσί Ακάρ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και το «παράθυρο» για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που άφησε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας» απέναντι στην στρατιωτικοποίησει των ελληνικών νησιών, τονίζοντας με νόημα ότι «το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες».

«Στρατιωτικοποιούν τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών. Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Hurryiet.

Παράλληλα, ο Ακάρ σχολίασε δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το Καστελόριζο, λέγοντας πως «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν θα τους φανεί χρήσιμο».

Πώς μεταδόθηκε από το πρακτορείο Anadolu η ομιλία Μητσοτάκη

Θετικά σχολιάσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu την ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε και κοινοποίησε ότι “η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις φιλικές σχέσεις μεταξύ μας”», έγραψε χαρακτηριστικά.

"Πυρπολεί" ανελέητα ο Ερντογάν: "Δεν θα ξεχάσουμε..." - Η ανάρτηση του Τούρκου προέδρου για την Τριπολιτσά

Σε ανάρτηση για την Τριπολιτσά προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821», έγραψε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη μάχη «δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι και Αλβανοί αδερφοί μας, καθώς και Εβραίοι». Με την ευκαιρία, δείτε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για Μητσοτάκη και Δένδια.

Η ανάρτηση του Ερντογάν έρχεται έπειτα από την τοποθέτησή του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων», δείχνοντας φωτογραφίες από νεκρά προσφυγόπουλα.

Οι ελληνικές απαντήσεις

Η ελληνική διπλωματία από την πλευρά της οργανώνει ένα νέο γύρο διεθνών επαφών με στόχο την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την Τρίτη το βράδυ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όσο και ο Νίκος Δένδιας που έφτασε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα, αξιοποιούν τις συναντήσεις τους σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να δώσουν στις επαφές τους τα απαραίτητα στοιχεία, τόσο για τα fake news και την προπαγάνδα της Τουρκίας όσο και για την επικινδυνότητα του σκηνικού που στήνεται.

Με τον Δένδια να έχει ήδη προειδοποιήσει στις επιστολές του με τις οποίες απαντούσε σε αυτές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα χειρότερα σημειώνοντας ότι απαιτείται η άμεση καταδίκη των τουρκικών απειλών από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Υπογράμμιζε δε ότι «με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει».

Ο υπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, είχε χαρακτηρίσει ψευδείς τους ισχυρισμούς Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Έδειξε δε την Άγκυρα ως υπεύθυνη για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο και κατέχει παράνομα εδάφη ξένων χωρών όπως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share