Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Άσπρη μέρα» για την Γαλλία: Ανοίγει ξανά η Παναγία των Παρισίων, πιο εντυπωσιακή από ποτέ (photos)

«Στην καλύτερη του κατάσταση»

22 Σεπτεμβρίου 2022 14:35
«Άσπρη μέρα» για την Γαλλία: Ανοίγει ξανά η Παναγία των Παρισίων, πιο εντυπωσιακή από ποτέ (photos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 στο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αναδεικνύουν μία ξεχωριστή εικόνα του ναού. Σύμφωνα με τους Times, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» στους τοίχους.

Δείτε επίσης: Συναγερμός στο Παρίσι - Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Παναγία των Παρισίων

Πριν ακόμη η πυρκαγιά σβηστεί οι γαλλικές Αρχές έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές. Αποκαλύφθηκε ότι μέχρι στιγμής το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον η ανοικοδόμηση του ναού επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Η απομάκρυνση «460 τόνων σκόνης μολύβδου» κόστισε 150 εκατ. ευρώ.

«Άσπρη μέρα» για την Γαλλία: Ανοίγει ξανά η Παναγία των Παρισίων, πιο εντυπωσιακή από ποτέ (photos)

Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του. Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Jean-Michel Guilment, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το να βλέπεις ένα άγαλμα να είναι ξανά λευκό.

«Άσπρη μέρα» για την Γαλλία: Ανοίγει ξανά η Παναγία των Παρισίων, πιο εντυπωσιακή από ποτέ (photos)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γαλλία: Ξεκίνησαν πάλι οι εργασίας στην Παναγία των Παρισίων

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ανοικοδόμησης της απανθρακωμένης οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων (Νότρ Νταμ), που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας. Οι εργασίες είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πυρκαγιά στις 15 Απριλίου πέρυσι κατέστρεψε το ηλικίας 850 ετών κτήριο στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα της γαλλικής πρωτεύουσας και βύθισαν σε θλίψη όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως τότε. Οι φλόγες έκαψαν τον οβελίσκο και τη στέγη και σύμφωνα με τους αξιωματούχους, και σήμερα αυτή η καταστροφή φαντάζει μικρή μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού που μαστίζει παγκοσμίως. Η αιτία της φωτιάς δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, μιας και κάνουν λόγω για πιθανή αμέλεια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τον ναό μέσα σε πέντε χρόνια, όμως οι εργασίες έως σήμερα τελούνται με αργούς ρυθμούς. Οι καθυστερήσεις αυτές κυρίως οφείλονται στη μεγάλη ποσότητα από τοξικό μόλυβδο που εκλύθηκε από την πυρκαγιά, στην σφοδρή κακοκαιρία και ως επιστέγασμα όλων αυτών στην πανδημία της COVID-19, που εξανάγκασε στο κλείσιμο του εργοταξίου τον Μάρτιο.

φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Ο επίσκοπος Πατρίκ Σοβέ, εφημέριος του καθεδρικού ναού, δήλωσε πως οι εργασίες που ξεκίνησαν σήμερα αποσκοπούσαν στο να καταστήσουν το εργοτάξιο συμβατό στους κανόνες της κοινωνικής απόστασης, ακρογωνιαίο λίθο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι ουσιαστικές εργασίες αποκατάστασης. Όπως τόνισε, θα τροποποιηθούν οι λουτήρες για τους εργαζόμενους και θα μετατραπούν τα αποδυτήρια έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

«Είναι αλήθεια πως χάσαμε ενάμιση μήνα», τόνισε Σοβέ, μιλώντας στη Reuters Television. Τόνισε ωστόσο πως το έργο έχει μπει ήδη στην τροχιά του 5ετούς προγραμματισμού που προανήγγειλε ο Μακρόν.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της, ωστόσο θα έχει τη σημασία του ότι θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στον καθεδρικό ναό», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως το πρώτιστο καθήκον, μόλις ξεκινήσουν πλήρως οι εργασίες, θα είναι να αφαιρεθεί το περίπλοκο μεταλλικό ικρίωμα που έλιωσε στη φωτιά και έχει μπλεχθεί στην υπόλοιπη δομή του καθεδρικού ναού.

«Όταν θα έχει αφαιρεθεί αυτό, θα μπορούμε πλέον να πούμε πως η φάση του να καταστεί ασφαλής ο ναός θα έχει ολοκληρωθεί», συνόψισε ο Σοβέ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share