Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Ξεχειλίζει» η οργή στο Ιράν: 9 νεκροί και συλλήψεις στις διαδηλώσεις μετά το θάνατο της 22χρονης Αμίνι (video)

Κύμα οργής σαρώνει το Ιράν, αλλά και την υφήλιο

22 Σεπτεμβρίου 2022 13:04
«Ξεχειλίζει» η οργή στο Ιράν: 9 νεκροί και συλλήψεις στις διαδηλώσεις μετά το θάνατο της 22χρονης Αμίνι (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Ιράν μετά το θάνατο της 22χρονης Μαxσά Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθών της ισλαμικής χώρας, επειδή από τη μαντίλα της είχε φανεί μια τούφα μαλλιών και κατέληξε - τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της - στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Δείτε επίσης: Σχεδιάστρια μόδας στο Ιράν επιλέγει ως μοντέλα γυναίκες που έπεσαν θύματα επιθέσεων με οξύ

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης.

Δύο αστυνομικοί "που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες" στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους 10.

Το θλιβερό περιστατικό - που η αστυνομία αρνείται ότι οφείλεται σε δικούς της χειρισμούς - ξεσηκώνει κύμα οργής στη χώρα και οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμίνι συνελήφθη καθώς κρίθηκε ότι κυκλοφορούσε με "ακατάλληλη περιβολή".

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τους οργισμένους διαδηλωτές και να εμποδίσει την διάχυση πληροφοριών για το τι συμβαίνει στη χώρα μέσα των κοινωνικών δικτύων "ρίχνει" το ίντερνετ.

Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και φωνάζουν συνθήματα για την καταπίεση που βιώνουν. "Η δολοφονία της Μάχσα Αμίνι γίνεται η σπίθα που αφυπνίζει", γράφουν στα μηνύματά τους.

Σε απόγνωση, γυναίκες και άνδρες που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, κάνουν συνεχώς αναρτήσεις με φωτογραφίες και βίντεο.

Καταγγέλουν τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι για τη διατήρηση της αστυνομίας ηθών λέγοντας ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης και άνοιγμα της συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαμαρτυρίες και εκτός Ιράν: "Δεν θέλουμε να μας σώσουν, θέλουμε να σταματήσουν να σώζουν το καθεστώς"

Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει όχι μόνο στο Ιράν. Έξω από το κτίριο όπου διεξάγεται η γγ του ΟΗΕ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να πάψει να συνεργάζεται με το καθεστώς του Ιράν.

"Δεν ζητάμε από τον Μπάιντεν να φέρει τη δημοκρατία για εμάς. Ο λαός του Ιράν είναι αρκετά γενναίος ο ίδιος. Δεν θέλουμε να μας σώσουν, θέλουμε να σταματήσουν να σώζουν το καθεστώς".

Στην Κωνσταντινούπολη και τη Βηρυτό, γυναίκες συγκεντρώθηκαν και έκοψαν τα μαλλιά τους σε ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share