Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: «Βόμβα» του ΠΟΥ – «Ορατό το τέλος της πανδημίας»

«Ο κόσμος ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση»

14 Σεπτεμβρίου 2022 17:38
Κορωνοϊός: «Βόμβα» του ΠΟΥ – «Ορατό το τέλος της πανδημίας»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε ορατό το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη (14/09/2022).

Δείτε επίσης: Επικαιροποιημένα εμβόλια: Ξεκινούν σήμερα (14/09) ο εμβολιασμός - Σε ποιους συστήνεται;

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν «είμαστε ακόμα εκεί» προτρέποντας τα κράτη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ιού.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω covid-19, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2020, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. «Ο κόσμος ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση, προκειμένου να τερματίσει την πανδημία της covid-19» ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για το πιο αισιόδοξο σχόλιο από αξιωματούχο του ΠΟΥ, από το ξέσπασμα της πανδημίας και την ανακήρυξη της covid-19 ως κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνώς. Από το 2019, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του sars-cov-2 στην Κίνα, περίπου 6,5 εκατομμύρια θάνατοι και 606 εκατομμύρια λοιμώξεις αποδίδονται στην πανδημία, που έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ αναμένουν και νέα κύματα του κορονοϊού, όμως η διεθνής κοινότητα έχει στα χέρια της εργαλεία, όπως τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα για να αποτρέψει τη βαριά νόσηση, πρόσθεσε η Maria Kerkhove, επικεφαλής του Οργανισμού για την covid-19. «Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η στιγμή για χαλάρωση» τόνισε.

Τα κράτη θα πρέπει να προσέξουν τις πολιτικές τους και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας, τόσο για την covid-19 όσο και για μελλοντικούς ιούς, σημείωσε ο Δρ. Τέντρος. Κάλεσε δε τις χώρες να εμβολιάσουν στο 100% τις ομάδες υψηλού κινδύνου, έναντι του κορονοϊού.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share