Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023

Ο Κάρολος ανακηρύσσεται σήμερα επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά

10 Σεπτεμβρίου 2022 09:29
Ο Κάρολος ανακηρύσσεται σήμερα επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος.

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους «God save the King» (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το«God save the Queen» (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

Νωρίτερα χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Σήμερα το πρωί, το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας.

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Βασιλιάς Κάρολος Γ' - Ιστορική στιγμή για τη Βρετανία: Το πρώτο του διάγγελμα ως κάτοχος του θρόνου - «Ήταν παράδειγμα για μένα» (video)

Το πρώτο του διάγγελμα ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε ο Κάρολος, μία ημέρα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Κάρολος έφτασε νωρίς το απόγευμα (9/9) στο Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα και αφού συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, ξεκίνησε την προετοιμασία για τα πρώτα του λόγια ως μονάρχης στον βρετανικό λαό.

Δείτε την ομιλία του βασιλιά Κάρολου:

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share