Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Βρετανία: Εσπευσμένα στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ Κάρολος, Καμίλα και Ουίλιαμ

Στο κάστρο του Μπαλμόραλ έχουν μεταβεί ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα όπως και ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ

8 Σεπτεμβρίου 2022 16:04
Συναγερμός στην Βρετανία: Εσπευσμένα στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ Κάρολος, Καμίλα και Ουίλιαμ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανήσυχοι για την κατάσταση της υγείας της είναι οι γιατροί της βασίλισσας Ελισάβετ και «συνέστησαν να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση» στην κατοικία του Μπαλμόραλ στην Σκωτία, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Έπειτα από νέα αξιολόγηση το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτής Μεγαλειότητας και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα συνεχίζει να αισθάνεται άνετα στο Μπαλμόραλ», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

Τα μέλη της στενής της οικογένειας έχουν ενημερωθεί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση με την οποία υποβαθμίζονται οι φήμες ότι η βασίλισσα είχε πτώση.

Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη η βασίλισσα ακύρωσε συνάντηση με τους συμβούλους της, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, κατόπιν σύστασης των γιατρών της να ξεκουραστεί, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Στο πλευρό της τα παιδιά της

Και τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκονται στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας ύστερα από την είδηση ότι οι γιατροί ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας της, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του ITV.

Μαζί τους είναι ο εγγονός της, ο δούκας του Κέμπριτζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξεδόθη όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας».

«Η διατύπωση της ανακοίνωσης…και η μετακίνηση των πιο σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας προς το Μπαλμόραλ, προς τη βασίλισσα, όλα αυτά υποδηλώνουν ένα ξεκάθαρο βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας».

Την ανησυχία τους εκφράζουν Λιζ Τρας και Κιρ Στάρμερ

«Ολόκληρη η χώρα ανησυχεί», μετά τις εξελίξεις σχετικά με την υγεία της βασίλισσας, δήλωσε η Λιζ Τρας.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με την Μεγαλειότητά της την βασίλισσα και την οικογένειά της», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ εκφράζοντας την βαθιά του ανησυχία και προσθέτοντας ότι συμμερίζεται με ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τις ελπίδες για την ανάρρωσή της.

Εξουθενωμένη στη συνάντηση με τη Λιζ Τρας

Εν τω μεταξύ, εμφανώς εξουθενωμένη, αδυνατισμένη και με μπαστούνι, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε την Τρίτη στο κάστρο του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

Η 96χρονη Ελισάβετ, η μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας, έχει ακυρώσει ήδη πολλές εμφανίσεις της ενώ δεν συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις των τεσσάρων ημερών που γιόρταζε η Βρετανία το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.

Σημειώνεται, ότι η συνάντηση και ο διορισμός της Λιζ Τρας έγινε στο Παλάτι του Μπαλμοράλ στη Σκωτία και όχι στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό έγινε γιατί δεν είναι εύκολο να ταξιδεύει συχνά η βασίλισσα Ελισάβετ.

Το πρωτόκολλο σε περίπτωση θανάτου της Ελισάβετ

Η πρόσφατη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φυσικά, η μοναρχία και οι παραδόσεις της αποτελούν ζωτικό κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας, με το παλάτι να είναι απολύτως προετοιμασμένο εδώ και χρόνια για τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τον θάνατό της.

Τι θα γίνει αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας και αυτό θα ακούσει και η πρωθυπουργός που θα βρίσκεται στην εξουσία όταν λάβει το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που θα την ειδοποιήσει για τα νέα.

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να μοιραστεί την είδηση του θανάτου της βασίλισσας με 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, καθώς και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας.

Παρόλα αυτά, θα τηρηθεί διακριτικότητα, ενώ ο κόσμος θα μάθει τα νέα όταν δημοσιοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση, από τον βασιλικό οίκο.

Ο διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο

Επίσης, σύμφωνα με την Επιχείρηση London Bridge, την ημέρα που θα πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό, και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα, ενώ η κηδεία θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατο της.

Παράλληλα, τα σχέδια περιλαμβάνουν την απαγόρευση των «retweets» από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι σελίδες κοινωνικών δικτύων όλων των τμημάτων θα αλλάξουν την εικόνα του προφίλ τους με μαύρο πανό.

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Westminster Abbey 10 μέρες μετά το θάνατό της, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

Ανήμερα της κηδείας, η οποία θα ανακηρυχθεί σε εθνική αργία, τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δύο λεπτών σιγή θα τηρηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η οικονομία της χώρας θα επηρεαστεί σημαντικά για ένα χρονικό διάστημα, καθώς θα πρέπει να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα τα οποία δεν θα απεικονίζουν πια την Ελισάβετ, αλλά το διάδοχό της, Κάρολο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share