Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Επίσημα νέα πρωθυπουργός η Λιζ Τρας - Ποια είναι η γυναίκα που διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον (video)

Η νέα «ένοικος» της Ντάουνιγκ Στριτ

5 Σεπτεμβρίου 2022 14:45
Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Επίσημα νέα πρωθυπουργός η Λιζ Τρας - Ποια είναι η γυναίκα που διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Λιζ Τρας είναι επισήμως η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις 14:37 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της επιτροπής «1922» του Συντηρητικού Κόμματος, σερ Γκρέιχαμ Μπρέιντι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Τρας είχε ένα επιβλητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου της και τέως υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ. Όντας πλέον η εκλεγμένη πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τρας μεταβαίνει τώρα στην Ντάουνινγκ Στριτ για τη διαδικασία της «μεταβίβασης», απαραίτητης ώστε η Τρας να αρχίσει να εξασκεί κανονικά τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα από αύριο Τρίτη (6/9).

Δείτε επίσης: «Ήθελα να κόψω τις φλέβες μου...»: Αποκαλύψεις «βόμβα» για τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνας δίπλα στον Κάρολο!

Λις Τρας: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η Μέρι Ελίζαμπεθ Τρας γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975 στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, ενώ η μητέρα της εργάστηκε ως νοσοκόμα, δασκάλα και υπήρξε μέλος της «Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό». Και οι δυο της γονείς συντάσσονταν με την αριστερή «πτέρυγα» του κόμματος των Εργατικών. Όταν η Τρας έθεσε υποψηφιότητα με το κόμμα των Συντηρητικών, η μητέρα της συμφώνησε να εκστρατεύσει υπέρ της, ενώ ο πατέρας της αρνήθηκε να το κάνει.

Μεγαλώνοντας, η Τρας έζησε στην Σκωτία και τον Καναδά. Το 1996, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Merton της Οξφόρδης, έχοντας σπουδάσει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά. Από το 1996 έως το 2000, η Τρας εργάστηκε στη Shell ως λογίστρια και έπειτα ως οικονομική διευθύντρια στην Cable&Wireless (2000-2005), ενώ υπήρξε αναπληρώτρια διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης «Reform», που ασχολείται με θέματα που αφορούν την Παιδεία.

Η Τρας εξελέγη βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος για πρώτη φορά το 2010, υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Κάμερον. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Παιδικής Μέριμνας και Εκπαίδευσης (2012 -2014), προτού διοριστεί από τον Κάμερον ως υπουργός Εξωτερικών για το Περιβάλλον, τα Τρόφιμα και τις Αγροτικές Υποθέσεις, στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου το 2014.

Αν και υπήρξε υπέρμαχος της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016, η Τρας υποστήριξε το Brexit μετά το αποτέλεσμα. Μετά την παραίτηση του Κάμερον τον Ιούλιο του 2016, η Τρας διορίστηκε Λόρδος Καγκελάριος (υπουργός Δικαιοσύνης) τον Μάιο, γενόμενη έτσι η πρώτη γυναίκα Λόρδος Καγκελάριος στη χιλιετή ιστορία του υπουργείου.

Μετά τις γενικές εκλογές του 2017 και υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η Τρας διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά την παραίτηση της Μέι το 2019, η Τρας υποστήριξε την προσπάθεια του Τζόνσον να γίνει ηγέτης των Συντηρητικών. Ο Τζόνσον τη διόρισε ως Υπουργό Εξωτερικών για το Διεθνές Εμπόριο και Πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπορίου.

Η Λιζ Τρας ανέλαβε τον πρόσθετο ρόλο της Υπουργού Γυναικείων Θεμάτων και Ισότητας τον Σεπτέμβριο του 2019. Εν συνεχεία, «μετακόμισε» από το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου για να προαχθεί σε Υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου το 2021. Λίγο μετά, διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματεύτρια της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόεδρος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο Εταιρικών Σχέσεων ΕΕ-ΗΒ τον Δεκέμβριο του 2021.

Στις 10 Ιουλίου 2022, η Τρας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον, καταφέρνοντας να αναδειχθεί ως η επικρατέστερη υποψήφια μαζί με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

Η Τρας έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους «από την πρώτη ημέρα», προσθέτοντας δε ότι θα λάβει «άμεσα μέτρα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής». Η νέα πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης των εταιρικών φόρων στη Βρετανία και έχει πει ότι θα αντιστρέψει την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της Εθνικής Ασφάλισης, ως μέρος ενός «μακροπρόθεσμου σχεδίου για την μείωση του μεγέθους του κράτους και της φορολογικής επιβάρυνσης».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share