Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022

Τρόμος στην Ευρώπη από την Ευλογιά των Πιθήκων - Πρώτος θάνατος ασθενούς στο Βέλγιο

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκε στο Βέλγιο

1 Σεπτεμβρίου 2022 10:02
Τρόμος στην Ευρώπη από την Ευλογιά των Πιθήκων - Πρώτος θάνατος ασθενούς στο Βέλγιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ασθενής αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας. Συνολικά, τα κρούσματα στο Βέλγιο έχουν φθάσει τα 706. Ωστόσο, σύμφωνα με το ινστιτούτο υγείας Sciensano, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει να μειώνεται. Το πιο πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε την 23η Αυγούστου.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των Πιθήκων: 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Όλα τα περιστατικά είναι άνδρες (Video)

Με βάση τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο οποίος καταγράφει όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μέχρι και σήμερα, 31 Αυγούστου, είχαν αναφερθεί 50.496 μολύνσεις και 16 θάνατοι. Στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, ο ρυθμός των μολύνσεων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εξ αρχής: με τα κατάλληλα μέτρα, αυτή η έξαρση μπορεί να σταματήσει», είπε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σημείωσε ότι αν και σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου υπάρχει αυξητική τάση, παρατηρείται ταυτόχρονα μια «τάση μείωσης στον Καναδά». Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν επίσης αναφέρει νωρίτερα ότι επιβραδύνεται ελαφρά ο ρυθμός των μολύνσεων στις ΗΠΑ.

«Καμπανάκι» Ματίνας Παγώνη: «Οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν την 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό» - Έρχεται ο «Κένταυρος» (Video)

Στη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, Κένταυρος, αλλά και στα εμβόλια για την Ευλογιά των Πιθήκων, αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη. Παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα λόγω της πιθανής εμφάνισης της μετάλλαξης «Κένταυρος», άφησε ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στα 2.800 εμβόλια που θα φτάσουν σήμερα στη χώρα μας και θα προοριστούν για κρούσματα Ευλογιάς των Πιθήκων, και μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, για όσους δηλαδή έχουν προσβληθεί από την νόσο κι έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι και την 4η μέρα μετά την νόσηση.

Μάλιστα, τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί μόλις 48 περιστατικά εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα και η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται όπως ο κορωνοϊός.

«Γνωρίζουμε πως να διαχειριστούμε τη νόσο που προέρχεται από το Κονγκό. Γνωρίζουμε την χαρακτηριστική κλινική εικόνα για τους ασθενείς με τις δερματικές αλλοιώσεις. Εκεί κολλάς όταν έρθεις σε επαφή με αυτούς τους ασθενείς και ειδικά με τις δερματικές αλλοιώσεις. Δηλαδή δεν χρησιμοποιείες τα ίδια σεντόνια τις ίδιες πετσέτες, δεν τον ακουμπάς. Δεν έχει καμία σχέση», ανέφερε η κ.Παγώνη.

Οι άνω των 60 με επιβαρυμένο οργανισμός πρέπει να κάνουν τη 4η δόση

Επιπλέον, η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι γυρνώντας από τις διακοπές «όλοι πρέπει να κάνουμε τεστ γιατί γυρνάμε σε οικογένειες», ενώ επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η λέξη υποχρεωτικότητα είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα: «Δεν μπορείς να πεις στον Έλληνα υποχρεωτικά. Δεν μπορείς να πεις μέτρο κλπ. Εμείς του κουνούσαμε το δάχτυλο»

Πλέον, η χώρα αναμένει μια ακόμη υποπαραλλαγή, τον Κένταυρο, η οποία δεν έχει περάσει ακόμα τα σύνορα, αλλά περίπου τέλος Αυγούστου με μέσα Σεπτέμβρη θα εμφανιστεί και τα πρώτα περιστατικά υπολογίζονται προς το τέλος Σεπτέμβρη.

Όσον αφορά τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ανέφερε: «Τα εμβόλια θα έρθουν τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη. Όσοι δεν κάνουν την 4η δόση να την κάνουν. Οι άνω των 60 επειδή έχουν επιβαρυμένο οργανισμό θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση, το ταχύτερο. Όλα τα εμβόλια είναι για σοβαρή νόσηση».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share