Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός και αγωνία στη Ζαπορίζια - Έκλεισαν και οι δυο τελευταίοι αντιδραστήρες

Η Μόσχα αποδίδει το περιστατικό σε εχθρική ενέργεια των Ουκρανών

25 Αυγούστου 2022 18:01
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός και αγωνία στη Ζαπορίζια - Έκλεισαν και οι δυο τελευταίοι αντιδραστήρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, έκλεισαν σήμερα (25/8), αφού πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: 4+1 σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί - Η ανάλυση του Guardian

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - τον μεγαλύτερο της Ευρώπης - και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε η εταιρεία.

"Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο", ανέφερε η Energoatom σε μια δήλωση που ανήρτησε στο Telegram.

Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, ανέφερε η εταιρία. Σε χτύπημα των Ουκρανών απέδωσαν την πυρκαγιά οι Ρώσοι - «Έχει επανέλθει ο ένας αντιδραστήρας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσόφιλης περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια, Γεβγέν Βαλίτσκι απέδωσε το πρόβλημα που προέκυψε στον πυρηνικό σταθμό σε «χτύπημα» του ουτκρανικού στρατού.

«Σήμερα, ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος των ένοπλων σχηματισμών της Ουκρανίας στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Ζαπορίζια, το έδαφος της ζώνης ασφαλείας της εναέριας γραμμής έπιασε φωτιά. Η πυρκαγιά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας. Δύο μονάδες ισχύος απενεργοποιήθηκαν, μετά την οποία μέρος της Ζαπορίζια έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε.

Αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τέθηκε σε λειτουργία ένας αντιδραστήρας και ο δεύτερος ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει, πρόσθεσε ο Βαλίτσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση όλων των πόλεων και των περιοχών της Ζαπορίζια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share