Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024

Προκλητικός ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ζητά «δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο» για λύση στην Ανατολική Μεσόγειο (Video)

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για προπαγάνδα

23 Αυγούστου 2022 13:48
Προκλητικός ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ζητά «δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο» για λύση στην Ανατολική Μεσόγειο (Video)
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη ρητορική της έντασης συντηρεί η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει ότι η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται τη δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο. Επίσης, μια άκρως προκλητική ανακοίνωση, είχε κάνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πριν λίγες ημέρες, όπου επιτίθεται στην Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των μουσουλμάνων της Θράκης, τους οποίους αποκαλεί «συμπατριώτες»!

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για το κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο Haber Global ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όμως η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων».

Την ίδια ώρα επιτέθηκε στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι «πρώτα πρέπει να σταματήσει να κάνει μαύρη προπαγάνδα και να μιλάει εναντίον της Τουρκίας.

Κάνει συνέχεια λόμπι εναντίον των F-16». Είπε επιπλέον ότι «όλο κάνουν αναφορά για διεθνές δίκαιο όμως οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» καταδιώκονται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους».

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε επίσης λόγο για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Τα κάνουν αυτά βασιζόμενοι στην Ε.Ε. όμως και τα δικά μας χέρια δεν είναι άδεια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις πολιτικές» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «όσο η Ελλάδα ασκεί αυτή την πολιτική δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντι τους. Με την Ελλάδα δεν τσακωνόμαστε κάθε ημέρα όμως δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στον διάλογο όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share