Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός – Εμβόλια: «Είναι ασφαλή για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια» λένε οι ειδικοί

«Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου» αναφέρουν σε νέα μελέτη τους

22 Αυγούστου 2022 12:26
Κορωνοϊός – Εμβόλια: «Είναι ασφαλή για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια» λένε οι ειδικοί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού τα οποία χαρακτηρίζουν «ασφαλή» και όπως τονίζουν «σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια» αναφέρονται σε νέα τους μελέτη επιστήμονες από τη Δανία.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Το μυστήριο της «κρυφής νόσησης» με την Όμικρον – Γιατί βγαίνουν αρνητικά τα self tests;

Η εν λόγω μελέτη καθησυχάζει ότι τα εμβόλια Covid-19 δεν επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, ούτε σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή ή μυοκαρδίτιδα στους εν λόγω καρδιοπαθείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Καρολίνε Σίντετ-Πέντερσεν του Νοσοκομείου Herlev & Gentolfe, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 50.893 ανεμβολίαστους με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλους τόσους εμβολιασμένους με Pfizer ή Moderna, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 74 ετών και μέση διάρκεια της διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας τα τέσσερα έτη.

Η πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 1,1%

Κορωνοϊός – Εμβόλια: «Είναι ασφαλή για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια» λένε οι ειδικοί

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 90 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. Διαπιστώθηκε ότι η μέση θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία στο διάστημα αυτό ήταν 2,2% για τους εμβολιασμένους καρδιοπαθείς έναντι 2,6% για τους ανεμβολίαστους. Η πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 1,1% και για τις δύο ομάδες ασθενών, ενώ επίσης παρόμοια ήταν τα ποσοστά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολής ή μυοκαρδίτιδας.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και στις ενισχυτικές δόσεις. Μελέτες που δείχνουν την ασφάλεια αυτών των εμβολίων είναι ουσιώδεις, προκειμένου να καθησυχάσουν όσους μπορεί να είναι ακόμη διστακτικοί και να διασφαλίσουν έτσι τη συνέχιση των εμβολιασμών», δήλωσε η Σίντετ-Πέντερσεν. «Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με καρδιαγγειακές παρενέργειες από τα εμβόλια mRNA στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπροσθέτως, υπάρχει θετική επίπτωση του εμβολιασμού στη θνησιμότητα», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Δανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο, αν αρρωστήσουν με Covid-19. Ο εμβολιασμός μειώνει όλους αυτούς τους κινδύνους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share