Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του γαλλικού εμβολίου Valneva

Συστήνει επίσης τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης

18 Αυγούστου 2022 18:02
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του γαλλικού εμβολίου Valneva
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε σήμερα τη χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρίας Valneva.

Δείτε επίσης: Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης της πανδημίας» - Τι αποκάλυψε για το άνοιγμα των σχολείων (Video)

Η υπηρεσία του ΟΗΕ συνέστησε επίσης τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Ωστόσο αυτή δεν αποτελεί μια γενική σύσταση εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, και αποσκοπεί στην αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου ανθρώπων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ανέφερε.

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του γαλλικού εμβολίου Valneva

Οι συστάσεις ακολουθούν τη σύγκληση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Κορωνοϊός: Ο λόγος που προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη «Κένταυρος»! Ποιοι και γιατί πρέπει να προσέχουν - «Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέα μέτρα αλλιώς... lockdown! (Video)

Για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» και τη διασπορά του κορωνοϊού μίλησε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Παράλληλα, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και για την πρόταση των ειδικών να επανέλθει η μάσκα στους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος της Όμικρον 5 «που έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι «ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».

Σύμφωνα με τον ειδικό όλες οι παραλλαγές φτάνουν στην κορύφωσή τους σε περίπου σε δύο μήνες. «Έχει υπολογιστεί ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο καθηγητής Γενετικής ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή ο Κένταυρος υπερκαλύπτει την Όμικρον 5 στην Ινδία όπου πρωτοεμφανίστηκε. Κρούσματα επίσης καταγράφονται στην Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι σε έξαρση.

Όπως είπε οι χώρες που ανταγωνίζονται τουριστικά την Ελλάδα (Ιταλία, Μάλτα) έχουν φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που αγγίζουν το 98%. Και όπως είπε από επίσημα στοιχεία γνωρίζουν οι ειδικοί ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να κολλήσουν 5 φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους, έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Μαριόλης για «Κένταυρος»: Είναι πολύ μεταδοτική η νέα μετάλλαξη

Μικρό αποτύπωμα σε νοσηλείες σε ΜΕΘ και θανάτους, έχουν τα κρούσματα του κορονοϊού αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη.

«Αυτή η μετάλλαξη που έχει επικρατήσει μας έχει ξαφνιάσει. Έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων με κορωνοϊό. Αυτό που όμως προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο ιός. Τα κρούσματα φαίνεται ωστόσο να έχουν, ευτυχώς, μικρό αποτύπωμα σε νοσηλείες σε ΜΕΘ και σε θανάτους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

«Όσο εξαπλώνεται ένας ιός τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει για να μεταλλαχθεί. Βλέπουμε για την καινούργια παραλλαγή ονόματι “Κένταυρος”, ότι είναι εξαιρετικά μολυσματική, συγκριτικά με το στέλεχος της Όμικρον 5, της χειρότερης παραλλαγής που είχαμε έως σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το εμβόλιο είπε ότι είναι απαραίτητο για όσους είναι άνω των 60 ετών. «Αυτή τη στιγμή η Όμικρον 5 είναι τόσο μεταδοτική (…) Θα συνυπάρχουμε με τον κοροωνοϊό. Το εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο για τους άνω των 60 ετών, τους προφυλάσσει. Το testing δεν είναι τόσο εκτεταμένο, είναι ένα μέτρο που πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι», τόνισε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share