Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Ελληνοτουρκικά: Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις από το τουρκικό «Αμπντουλχαμίντ Χαν» - «Με τις προσευχές του έθνους μας» λέει η Άγκυρα (Video)

«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε...»

17 Αυγούστου 2022 22:56
Ελληνοτουρκικά: Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις από το τουρκικό «Αμπντουλχαμίντ Χαν» - «Με τις προσευχές του έθνους μας» λέει η Άγκυρα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Τις γεωτρήσεις στο πηγάδι Yorukler-1 ξεκίνησε το τέταρτο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, που έβγαλε η Τουρκία στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του στο Twitter. Παράλληλα, θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου θέτουν ξανά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα Sozcu να αποκαλεί τα νησιά της Λέρου και της Καλύμνου «αμφισβητούμενα».

Ο Ντονμέζ ανέφερε στην ανάρτησή του ότι «το γεωτρύπανο ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο Γιορουκλέρ – 1. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στα χαρμόσυνα νέα από την Μαύρη Θάλασσα, με νέα καλά νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά. Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι η τύχη του πλοίου μας καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».

Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο στάλθηκε στον πρώτο σταθμό της αποστολής του, 55 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αττάλειας, στις 9 Αυγούστου.

Ο πλους του εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο για να τονώσει τόσο το εθνικιστικό αίσθημα των Τούρκων όσο και το αρχηγικό προφίλ του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας εν όψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι ακόμη και η επιλογή του χρόνου εξόδου του πλοίου δεν είναι τυχαία, αφού η τουρκική πλευρά αναμένεται πως στη ρητορική της θα επιχειρήσει να συνδυάσει το γεγονός με την αντεπίθεση που ξεκίνησε ο Κεμάλ εναντίον των ελληνικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1922.

Το «Αbdulhamid Han» έφτασε στη Μερσίνη μόλις τον περασμένο Μάιο έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Οκπο της Νότιας Κορέας με την αρχική ονομασία «Cobalt Explorer».

Μία από τις πρώτες εργασίες που έκαναν οι Τούρκοι κατά τον ελλιμενισμό του ήταν να του αλλάξουν χρώμα. Από γαλάζιο και μπλε που ήταν αρχικά, το έβαψαν εξ ολοκλήρου με λευκό και κόκκινο χρώμα, ζωγραφίζοντας παράλληλα στα πλαϊνά του μια τεράστια τουρκική σημαία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share