Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προκλητικός ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν - Εγώ τη δουλειά μου κάνω» (photo-video)

«Τι κάναμε χθες - προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης...»

11 Αυγούστου 2022 17:06
Προκλητικός ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν - Εγώ τη δουλειά μου κάνω» (photo-video)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα «ανησυχεί» μετά τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες ανέφερε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι κάναμε χθες - προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. "Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;" είπαν. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε... Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με χρήματά μας για να τρυπήσουμε... Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται στον απόηχο «γκρίνιας» από μερίδα του στρατιωτικού κατεστημένου που τάσσεται υπέρ της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μοιάζουν να γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

Νέες απειλές Ερντογάν: «Oύτε οι μαριονέτες, ούτε όσοι τραβούν τα νήματά τους θα εμποδίσουν την Τουρκία να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο»

Με μία φιέστα οι Τούρκοι έβγαλαν το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί Ελλάδα και Δύση λέγοντας ότι «ούτε οι μαριονέτες, ούτε όσοι τραβούν τα νήματά τους θα εμποδίσουν την Τουρκία να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο».

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως παρακολουθεί τις νέες τουρκικές προκλήσεις ψύχραιμα και αποφασιστικά.

Με απειλές και προειδοποιήσεις Ερντογάν ο απόπλους του γεωτρύπανου

Με απειλές και προειδοποιήσεις Ερντογάν σε Ελλάδα και Δύση σήκωσε άγκυρα για γεωτρήσεις το Αμπντούλχαμιντ Χαν.

«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που τραβούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», σημείωσε δηκτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας στη συνέχεια με σαφείς αιχμές για την Ελλάδα ότι «τουλάχιστον θα θυμούνται τον Εθνικό Αγώνα εδώ και έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να φοβούνται. Αρχή μας είναι όχι μόνο να μην επιτρέπουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, αλλά και να μην εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».

Λίγες ώρες πριν τον απόπλου, και ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυε ακραίες απειλές στοχοποιώντας το Καστελόριζο. Οι απειλές του Ακάρ, ωστόσο, εν σταμάτησαν στο Καστελόριζο:

«Εν κατακλείδι, λέμε αυτό στους Έλληνες: "Μη διανοηθείτε να πολεμήσετε μαζί μας. Αυτός ο πόλεμος είναι θέμα μαθηματικών. Η δουλειά που κάνετε, οι προσπάθειες που καταβάλλετε, ακόμη και αν συμβεί με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υπερβολικές για την άμυνα. Αλλά όχι αρκετές έναντι της Τουρκίας. Αντίθετα, πάρτε αυτό το χέρι φιλίας που σας απλώνουμε και βάλτε τέλος στις αντιδημοκρατικές σας πρωτοβουλίες, ενέργειες και συζητήσεις"».

Πού βρίσκεται το γεωτρύπανο

Το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει βορειοδυτικά της Κύπρου, σε περιοχή εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, 55 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και θα συνοδεύεται από τρία βοηθητικά πλοία. Η Άγκυρα έχει δεσμεύει την περιοχή για γεωτρήσεις μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Navtex, το γεωτρύπανο θα κινηθεί από σήμερα μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου στον κόλπο της Αττάλειας.

Προς το παρόν, κατά τις πρώτες ώρες μετά τον απόπλου, το Αμπντουλχαμίντ Χαν βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα με πλοία συνοδείας και μία φρεγάτα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι σίγουρο ότι το γεωτρύπανο αυτή τη φορά θα τρυπήσει βυθό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Οι κινήσεις της Αθήνας

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις λόγω και των προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, παραμένουν σε επαγρύπνηση, παρακολουθούν με στρατηγική ψυχραιμία όλες τις τουρκικές κινήσεις με όλα τα μέσα που διαθέτουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως η Navtex είναι μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Όμως, στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως λαμβάνοντας υπόψιν τις κινήσεις της Άγκυρας του παρελθόντος, δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες ή τις επόμενες ημέρες να εκδώσει μία νεά Navtex για νέα σημεία ερευνών, σύμφωνα με ο ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη για το OPEN.

Επίδειξη ισχύος από Ερντογάν

Σήμερα διεξήχθη μία φιέστα στη Μερσίνα. Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη εκεί με ελικόπτερο, ανέβηκε στο γεωτρύπανο και συνομίλησε με τους παρευρισκομένους.

Επρόκειτο για μία νέα επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν. «Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τη Μεσόγειο» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN.

Την εκδήλωση έδειξαν ζωντανά όλα τα τουρκικά κανάλια, διακόπτοντας το πρόγραμμά τους.

Στις δηλώσεις που έκανε ακούστηκαν πολλές αιχμές κατά της Ελλάδας. Έγιναν πολλές δηλώσεις αποφασιστικότητας και ετοιμότητας και η ρητορική παραμένει σε υψηλότατους τόνους.

Ως πού θα φτάσει ο Ερντογάν;

Τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η Αθήνα.

«Είναι σίγουρο ότι θα μπει στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη θα είναι η γεώτρηση που θα κάνει (...). Μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Λευκωσία, λένε στη Λευκωσία, και αυτό είναι μια πληροφορία που σας μεταφέρω, ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικά σοβαρή γεώτρηση» αναφέρει στο OPEN και τον Γιώργο Κρατημένο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός.

«Άρα, περισσότερο, η κίνησή του θα έχει πολιτικό χαρακτήρα», τονίζει ο κ. Λυγερός.

«Δεν πιστεύω ότι θα διακινδύνευε να πάει σε υψηλού ρίσκου περιοχή με τον κίνδυνο αποτυχίας. Κατά την άποψή μου θα εξαντλήσει κάποιον χρόνο στην περιοχή της βόρειας Κύπρου για να κάνει όλες τις δοκιμές με επόμενο βήμα το τεμάχιο 6» εκτιμά από πλευράς του ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φένεκος.

Το κρίσιμο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αναλυτές είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα δημιουργήσει μία νέα κρίση, ανάλογη με εκείνη του καλοκαιριού του 2020. Με δεδομένο ότι η Navtex διαρκεί μέχρι τις 7 Οκτψωβρίου κανείς δεν ξέρει αν η Άγκυρα θα κλιμακώνει βήμα βήμα...

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share