Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Πολεμικές ιαχές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ: Μπαράζ υπερπτήσεων στην Ταϊβάν και στρατιωτικές ασκήσεις - Ηχηρή αντίδραση του Πεκίνου στην επίσκεψη Πελόζι (video)

Δεκάδες αμερικανικά πλοία κοντά στο σημείο

2 Αυγούστου 2022 22:49
Πολεμικές ιαχές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ: Μπαράζ υπερπτήσεων στην Ταϊβάν και στρατιωτικές ασκήσεις - Ηχηρή αντίδραση του Πεκίνου στην επίσκεψη Πελόζι (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, εν μέσω απειλών της Κίνας, η οποία διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως η αντίδρασή της θα είναι έντονη.

Μπαράζ υπερπτήσεων

Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της Πελόζι. «21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ήδη, ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Κίνας. Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ζητά από την Ουάσιγκτον «να μην προχωρήσει περισσότερο στο λανθασμένο και επικίνδυνο μονοπάτι».

Μεταξύ άλλων, η δήλωση αναφέρει: «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της “μίας Κίνας” και των διατάξεων των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας-Η.Π.Α. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

Υπονομεύει ιδιαίτερα την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα έντονα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτή την κίνηση, και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share